Най-вероятно, ако сте от сериозно спортуващите хора, поне веднъж сте задържали вниманието си върху добавката глутамин, предлагаща се в магазините за хранителни добавки.

Истината е, че както повечето спортни добавки и тази събира доста противоречиви мнения, относно това дали има реален ефект върху нас. Днес ще поговорим за действията на глутамина и ще се опитаме да ви „снабдим“ с най-актуалната и точна научна информация, относно този продукт.

Какво представлява глутаминът

L-глутаминът е аминокиселината, която е в най-голямо количество в плазмата на кръвта, като съответно е и най-разпространената аминокиселина в организма ни. Той е неесенциална аминокиселина, което означава, че организмът при нормални условия успява сам да си я подсигури.

Установено е, обаче, че при състояние на изтощение на организма, вследствие на болест, строга диета и продължителен тежък физически труд той може да се разглежда като есенциална аминокиселина, защото организмът тогава се нуждае от допълнителното му набавяне.

Някои изследвания установяват, че след тежка тренировка, нивата на глутамин в тялото могат да намалеят с до 50%. Глутаминът е и част от глутатиона, който е мощен антиоксидант.

Над 10% ат циркулиращия глутамин се съдържа в черния дроб и чревните ентероцити.

Какви са ползите от допълнителния му прием

Установено е, че директното приложение на глутамин в кръвния серум увеличава значително протеиновия синтез и намаля катаболизма на мускулите. Смята се, че аминокиселината помага за възстановяване на сърдечните клетки при някои сърдечни заболявания.

Допълнителният прием по време на състояние на ангина, помага за възстановяване на издръжливостта и увеличаване на аеробния капацитет при физическо натоварване. Наблюдава се видимо увеличаване на обема на мускулатурата при прием на глутамин след качествена силова тренировка. Това се дължи на факта, че глутаминът изтегля вода в тъканта, а течността в мускулната тъкан води до увеличаване на обема на мускулите.

Глутаминът редуцира въздействието от стреса, вредното влияние на някои фактори на околното среда, както и силният емоционален стрес. Някои изследвания са установили, че глутаминът се противопоставя на кортизола (хормона на стреса).

Благодарение на това, допълнителният прием на аминокиселината по време на периоди на силен стрес ще ни помогне на предотвратим загубата на мускулна маса и трупането на излишни мазнини , което е характерно за такива периоди.

Кога е най-подходящо да се приема

Най-добре би било, ако приемате от добавката след тренировка, като за дозировката е добре да се запознаете със съответната листовка към съответния продукт. Допълнителният прием на глутамин би бил от полза и при по-продължително боледуване, но в такива случаи е добре да се консултирате с лекар.

Имайте предвид, че прекомерното използване на добавката може да доведе до стомашна неразположеност и покачване на кръвната захар, затова бъдете стриктни с препоръчаните дози!