Изследователската компания One Pulse провела проучване, чиято цел била да се установи какво именно прави представителките на нежната половина от човечеството щастливи.

В рамките на изследването социолозите анкетирали 850 жени, които били помолени да изберат от предложените варианти тези събития и неща, които подобряват тяхното настроение.

На първо място жените посочили, че ги радва стройната фигура и липсата на наднормено тегло. В частност най-голям брой от запитаните отбелязали, че когато видят на кантара, че са отслабнали, настроението им се подобрява.

На второ място в класацията на приятните неща и занимания било пазаруването. Купуването на нови вещи кара нежния пол да се чувстват щастливи.

Между впрочем шопингът според учени от Университета Дюк значително подобрява умствените способност. Особено това се отнася за хората в напреднала възраст.

А специалистите от университета на Мичиган в САЩ стигнали до заключението, че пазаруването помага на човек да придобие увереност в себе си.

Хората, които обикалят по магазините, осъзнават, че контролират собствения си живот.

Освен това полза носи и впоследствие оценката на закупените стоки.

Разглеждайки вещите, които са били купени в магазина, човек окончателно забравя за причините за своето лошо настроение и получава по-силна мотивация за действия впоследствие.

След това в класацията са цветята получени като подарък.

Сред нещата, които правят представителките на силния пол щастливи са – любима храна с доставка до дома, допълнителните аксесоари в хотелите и в транспорта, бутилка вино за обяд, последователите им в социални мрежи и плащането с партньора на сметката в ресторанта.

Следва да отбележим, че Синди Кроуфорд наскоро разкри своята тайна на красотата.

Според нея тя се състои в щастието. Бившия супермодел съветва жените да не очакват твърде много от козметичните средства, като си припомнят, че те няма как да направят чудеса.

Красавицата твърди, че жената въведе ред в живота си, престане да къса нервите си с околните, резултатите няма да закъснеят.

Звездата от кориците на списанията и от модните подиуми казва, че се грижи за своето емоционално здраве, затова се чувства здрава и изглежда добре.

В допълнение ще посочим, че учени провели изследвания сред японците над 70-годишна възраст. Били анкетирани както мъже, така и жени.

В резултат се установило, че най-щастливи и доволни от живота се чувстват представителките на нежния пол, когато тяхната възраст е вече надхвърлила 90 години.

По време на проучването били отчитани различни фактори, като например колко дълго човек се намира в приповдигнато разположение на духа, смята ли се той за щастлив, не страда ли от депресии и прочие.

След това резултатите били сравнени и оценени в точки.

Така станало ясно, че 90-годишните анкетирани събрали 8.8 точки по скалата на щастието, 80-годишните – 8.2, а 70-годишните – 7.4.

90-годишните дами били в по-малка степен предразположени към тъга и униние – затова по този пункт те събрали само 2.3 точки, същевременно по-младите анкетирани се поддават на тъгата много по-често и по-дълго. 80-годишните събрали 2.7 точки, а 70-годишните – 3.2.

Интересно би било да се сравнят с тези данни с резултатите от проучването на по-младите хора.

Авторът на изследването професор Накагава, смята, че обяснението на този феномен е достатъчно просто. Според него колкото повече остарява човек, толкова е по-способен да контролира настроението си.