Може би, тези от вас които вече са станали майси са срещали hCG – показателят, на едни от първите изследвания по време на бремнността. И това не е случайно, защото хориогонадотропина е известен като хормон на бременността.

Ако планирате зачеване или се колебаете дали сте бременна, е добре да знаете какво точно показва този маркер. Интересен факт е, че т.нар. хормон на бременността може да бъде показател за наличието на някои състояния при мъже.

Защо тялото на жената произвежда хориогонадотропин

В маточните тръби на жената се извършва оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. В рамките на 8-9 дни след оплождането, оплодената от сперматозоида яйцеклетка се придвижва от фалопиевите тръби към матката. Там тя се имплантира към маточната стена и започва да се развива плацентата.

Развиващата се плацента започва да освобождава hCG в кръвта, като известно количество преминава и в урината. Всъщност, хориогонадотропинът може да бъде открит в кръвта на жената едва 6 дни след като оплодената яйцеклетка се имплантира.

Нивата на хормона на бременността се повишават постепенно в първите 14 до 16 седмици, от датата на последния менструален цикъл, а след това тези нива бавно се понижават. Може би се досещате вече, че тестовете за бременност, които можем да си закупим от аптеката, измерват именно наличието на hCG.

Човешкият хориогонадотропин има важна роля, както за майката така и за бебето в утробата, тъй като запазва бременността и подкрепя развитието на плода.

Какво могат да покажат нивата на hCG

  • При стойности под 5 mIU/ml няма настъпила бременност;
  • Стойности между 5 – 25 mIU/ml, бременност все още не може да се потвърди напълно. При тези нива, най-вероятно яйцклетката все още не се е имплантирала в стената на матката или бременност липсва. Тези резултати налагат повторно тестване след няколко дни до 1 седмица;
  • При резултат по-висок от 25 mIU/ml – може да се потвърди бременността

Високи нива на hCG могат да са знак за многоплодна бременност. При съмнение за развитие на злокачествен процес в матката или яйчниците, този хормон може да се използва като част от диагностичната процедура.

Ниски нива на хормона на бременността, след вече потвърдена бременност в началните гестационни седмици, може да са знак за извънматочна бременност, синдром на „кухо яйце“ или загуба на плода. Обикновено при тези състояния, нивата на hCG спадат бързо в рамките на 3 дни.

Какво показва hCG при мъжете

За съжаление, високите нива на hCG при мъжете не са повод за радост. Някои форми на рак на тестисите могат да отделят този хормон.

Затова този показател не бива да се пренебрегва и при силния пол.