Напоследък все повече хора се опитват да подобрят начина си на живот. Органичните храни винаги са предизвиквали интерес към привържениците на здравословна диета, но напоследък се наблюдава масово търсене на органични продукти. През последните години органичните храни са станали доста популярни и днес много хора ги купуват на по-високи цени, защото се предполага, че са по-здравословни и щадят околната среда.

Но какво всъщност знаем за органичните храни и наистина ли са по-здравословни? Как може да разберем дали храната, която купуваме е органична? Тази статия ще ви запознае със същността на органичните храни и ще ви помогне с избора за по-здравословната храна, която да сервирате на семейство си.

Какво представляват органичните храни?

Терминът „органичен продукт“ се отнася до начина, по който се отглеждат, обработват и произвеждат животинските и растителните храни преди да достигнат до масовия потребител. Органичните животински продукти са направени, без да се използват растежни хормони, антибиотици или лекарства за животни.

Животните имат право да се движат свободно и да се хранят с естествени храни. Органичните зеленчуци и плодове не се третират със синтетични торове и пестициди. Съществуват строги единни стандарти за производството им. Земеделските производители подлежат на редовни инспекции. Наблюдава се начина, по който се съхранява документацията, за да се удостовери готовата продукция.

Как да разберем, че това наистина са органични храни?

Органичните храни са разделени в три категории: „направени с органични съставки“, „100% органични“ или „органични“. Категорията винаги се обозначава върху етикета. Ако пише 100% органични, това означава, че те са произведени чрез използване на органични методи и съставки. Биологичните продукти са най-малко 95% органични. Храните, които са направени с органични съставки са около 70% органични. Законно, първите два вида могат да съдържат официален печат. Въпреки това не е задължително компаниите, които продават органични продукти да имат печат, а и не всички земеделски производители удостоверят своята продукция.

Здравословни ли са органичните храни?

В действителност няма достатъчно доказателства, че органичните храни са по-здравословни от обикновените. Проведени са проучвания по темата, но според повечето биологичните продукти съдържат повече витамини, антиоксиданти и минерали. Други проучвания са установили, че органичните храни с нищо не са по-добри от обикновените.

Единственото, което може да се каже със сигурност е, че органичните храни са по-безопасни от небиологичните, понеже не са третирани с хормони, пестициди и химикали, които са широко използвани в селското стопанство. Тези храни са много полезни за хора, които проявяват чувствителност или които са изложени на риск от заболяване.

Защо хората плащат повече за органични храни?

По-висока хранителна стойност на биологичните храни не е доказана напълно, но има няколко ползи, които се дължат на преминаването към изцяло естествена диета. На първо място, както бе споменато, органичните храни са по-безопасни за ядене, защото тялото не приема токсични фунгициди, хербициди, инсектициди и торове.

Освен това, органичните храни са много по-полезни за околната среда, понеже органичните земеделски практики използват само вода, по-малко енергия и значително намаляват замърсяването. Това само по себе си ги прави по-здравословен избор. Освен това, органичните храни обикновено са местно производство и не съдържат консерванти, което ги прави по-свежи и по-вкусни.