Чесънът, като цяло, е храна, готова да предизвика много спорове между днешното население.

Всички сме наясно с полезните му, дори истински лечебни свойства, които няма как да отречем, но в същото време някои от нас, които са с по-чувствителен стомах, със сигурност не са от привържениците му.

Макар че, чесънът носи със себе си страшно неприятна миризма, както и при доста от нас, както вече споменахме, болки в стомаха, особено ако е приет на гладно, то тези две неудобства си заслужават, като вземем в предвид каква помощ би ни оказал той и как редовният му прием би ни се отразил на здравето.

Учените са провели проучвания, които доказват, че приемайки чесън на гладно, ние увеличаваме силата му многократно и така ще го направим по-ефективен от дори най-добрия антибиотик.

Но защо е по-ефективен, точно когато го приемем на празен стомах? Отговорът е прост – защото бактериите, които той атакува, са пряко изложени на действието му, образно казано и не могат да се защитят или „скрият“ сред погълнатата храна.

Много проучвания са установили, че приемайки чесън на гладно, силно облекчаваме симптомите на хипертонията. Освен, че чесънът регулира кръвното налягане, той чувствително подобрява работата на сърцето и спомага за действието на пикочния ни мехур и черния ни дроб.

Диарията също може да бъде силно повлияна от чесънът. Всякакви стомашни проблеми са силно повлияни от чесъна.

Въпреки че, много хора изпитват непоносимост към него, заради вкуса и характера му, както дори и болки в корема, то това е просто защото не са свикнали с приема му. Затова трябва да внимаваме, ако ще взимаме за пръв път чесън на гладно – ако принципно не сме сред почитателите му е добре на първо време да започнем да го приемаме в комбинация и с други храни, за да не раздразним прекалено много стомаха си.

Но ако сме свикнали с приема му, било то и от време на време нищо не ни пречи да го опитаме на гладно – положителният му ефект е гарантиран.

Други проучвания пък доказват, че той има доста голям ефект върху самата ни нервна система и психиката ни – най-вече, когато е погълнат на гладно – защото организмът започва първо да разгражда него и не се занимава с други неща.

Така той успява да извлече възможно най-много от чесъна.

Също така, според изследванията чесънът има толкова хубав ефект върху нервната ни система, именно поради ролята, която изпълнява в смилането и преработването на храните в стомаха ни. Каква е връзката обаче между стомаха ни и психиката ни?

Всеки път когато сме нервни, тялото ни произвежда стомашна киселина, а чесънът – стимулирайки храносмилането, спира това нейно произвеждане и така ни успокоява чувствително.

Чесънът, освен че е страшно полезен и при всякакви болести, като започнем от обикновен грип и стигнем до туберкулоза, астма и всякакви други проблеми с дишането, той е страшно ефективен и при отслабване.

Тази храна забързва силно метаболизма ни и ни помага да се отървем от излишните килограми за значително по-кратко време.

Това, разбира се, ако е комбинирана с правилен хранителен режим и тренировъчна програма.

Важно е да помним обаче, че не можем да изпитаме всичките полезни свойства на чесъна от едно хапване веднъж месечно. Хубаво е да го включим в ежедневното ни меню, малко по малко, за да си гарантираме един по-хубав и несъмнено, по-здравословен живот!