В условия на жега човешкият организъм поддържа постоянна вътрешна температура чрез увеличаване на кожното кръвообращение и активиране на потните жлези.

Така тялото повишава скоростта на отделяне на топлина с цел намаляване на топлинното натоварване, затова и телесната температура се повишава.

Какво се случва с организма под въздействие на топлина? И как да го предпазим от неприятни последствия?

Изменения в организма под въздействие на висока температура

Когато температурата на околната среда или влажността се повиши над комфортния диапазон – над 30 градуса, у човек е възможно да възникнат проблеми със здравето. Увеличаването на топлинното натоварване върху човешкото тяло се проявява със следните признаци:

  • Повишена раздразнителност;
  • Влошаване на концентрацията;
  • Силна умора;
  • Загуба на енергия и дееспособност;
  • Повишено сърцебиене;
  • Зачервяване на тялото;
  • Интензивно поотделяне;
  • Влошаване на умствената работа.

В жегата честотата на сърдечните съкращения се увеличава, за да се ускори кръвообращението и отделянето на пот.

При физически труд се повишава метаболитното образуване на топлина.

Всички тези симптоми предизвикват допълнително натоварване на организма, които понижават способността на човека да изпълнява умствени и физически задачи.

Индивидуална реакция на тялото към топлина

Устойчивостта на тялото към жега може да бъде различна. Много зависи от общото здравословно състояние, физическа подготовка и от това колко добре умее да се приспособи към високите температури.

При наднормено тегло често адаптацията към жегата е трудна, тъй като тялото с усилия поддържа топлинния баланс.

След 45 години хората със здравословни проблеми и в лоша физическа форма, също са по-чувствителни към силната жега от останалите.

Особено трудно е на тези, които имат болно сърце, високо кръвно, дихателни заболявания, диабет и други сериозни болести.

В такива случаи е препоръчително да се вземат мерки за безопасност при горещо време.

Силната чувствителност към жега е признак за проблеми във функционирането на системите на кръвообращението, потните жлези и нарушения на електролитния баланс в организма.

Лекарствата, отпускани с рецепта и без, също е възможно да усилят влиянието на жегата върху тялото на човека.

Няколко международни изследвания показват, че мъжете са по-устойчиви от жените на жега.

Тази разлика не е толкова очевидна, когато при тези сравнения се отчитат фактори като здраве на сърдечно-съдовата система, размерите на тялото и аклиматизацията.

Жените обикновено се потят по-малко от мъжете, което най-вероятно способства за по-бързо увеличаване на тяхната телесна температура и съответно се стига до прегряване.

Жега и проблеми със здравето

Въздействието на силната жега може да доведе до следните неразположения:

  • Отоци – обикновено те се формират в областта на глезените, заради недобрата аклиматизация към новите условия на околната среда, например, при пътуване до топлите страни. Отоците изчезват след 1-2 дни при комфортна термална среда.
  • Зачервяване на кожата – червените малки обриви на повърхността на кожата възникват в резултат на възпаления на потните жлези, когато порите се запушват от обилното потоотделяне. Съпровождат се с леко мравучкане.

Мускулни болки

Развиват се отделно или в съчетание с други разстройства на организма, заради прекомерна загуба на натрий и се дължат най-често на изпиването на голямо количество вода, за да се компенсира обезводняването, но да не се компенсира загубата на електролити.

Изтощение на организма

То се дължи на факта, че тъканите губят вода или сол чрез обилно отделяне на пот. Признаци и симптоми на изтощение – чувство на слабост, световъртеж, силна жажда, зрителни нарушения, гадене, главоболие, повръщане, диария, мускулни спазми, затруднено дишане. В този случай се препоръчва отдих на прохладно място и охладена напитка.

Припадък

Заради жегата човек може да получи световъртеж, и дори да загуби съзнание. Вината за това е на намаляване на кръвообращението в мозъка. Топлинният припадък се дължи основно на затруднена аклиматизация. След отдих на прохладно място състоянието на човека се подобрява.

Опасни симптоми и първа помощ

Заради голямата жегата е възможно да настъпи топлинно изтощение, което може да прерасне в топлинен удар, който изисква оказване на спешна помощ.

При топлинно изтощение е добре пострадалият да се отведе на по-прохладно място.