Астмата е хронично заболяване, изискващо постоянен лекарски контрол и спазване на специални правила за начин на живот.

Според статистиката, по света с диагнозата астма са 235 млн. души. Това е сред най-разпространените заболявания сред децата.

За облекчаване на симптоматиката и за намаляване на броя астматични пристъпи помагат лекарствените препарати.

Не по-малко важно е да се избягват фактори, провокиращи тези пристъпи.

Какви опасности е възможно да очакват болните от астма през лятото и как може не само да защитим, но и да укрепим здравето по време на отпуск?

Астма при полиноза – как да се предпазим

Периодът от април до септември за хората с диагноза „бронхиална астма” е истинско изпитание – един от най-разпространените провокатори на това заболяване.

През април и май активно цъфтят дърветата, през юни и юли – цветя и билки, а през август и септември – плевели.

Прашецът буквално витае във въздуха, попада у дома през прозорците, отлага се по дрехите и неизбежно влиза в контакт с човека.

Алергията към прашец може да доведе до поява на признаци на бронхиална астма само в сезона на цъфтенето, като предизвиква т.нар. сезонна астма или може да стане причина за хронично заболяване.

Най-високата концентрация на прашец във въздуха се наблюдава сутрин, а също и при сухо и ветровито време. Преди бури съдържанието на опасния алерген може да се повиши до 12 пъти.

Надежден начин за избягване на обостряния при полиноза е да се отиде максимално далеч от мястото на цъфтене.

През лятото е желателно да се смени климатичната зона, но са малко тези, които могат да си го позволят. Най-подходящ е далечния север, тундрата - Северна Скандинавия, сякаш е най-близо, където почти няма цъфтеж и съответно прашецът е много по-малко.

Също много по-леко периодът на цъфтене се понася извън града.

В големия град заедно с прашеца вдишваме продукти от изгаряне на гориво и прочие вредни вещества, които облекчават проникването на прашеца през лигавиците на дихателните пътища и повишаващи тяхната алергенност.

Ако оставаме през лятото в града, освен ясното спазване на лечебния план, предписан от лекар, е необходимо:

  • Да се стараем колкото по-малко да излизаме навън при повишена концентрация на прашец във въздуха;
  • Избягване на разходки в парка или в близост до него, изключва се директния контакт с него;
  • Да не се отварят прозорците у дома или да се покрият с влажна тъкан;
  • Редовно да се извършва мокро почистване у дома.

Също в периода на цъфтене е необходимо да се избягват храни, които могат да станат причина за кръстосана алергия при хора, възприемчиви към прашец.

Основно това са ядки, ябълки, моркови, магданоз, домати, картофи и брезов сок.

Полезни видове отдих – на морето, в планината или просто в гората

При бронхиална астма може, дори и да не се пътешества. А лятото – това е отлична възможност не само за почивка, но и за оздравяване.

За хората с подобна диагноза е подходящ отдих в планината, на морето или в гората:

  • В горска местност лятото въздухът е сух и прохладен, неговата температура варира от 25 до 30 градуса, влажността не превишава 60%. Когато на улицата е топло, храстите и дървета обогатяват въздуха с масла и фитонциди, леко проникващи в дихателните пътища, способстващи за разреждане и отделяне на храчки. Бурната растителност в гората повишава съдържанието на кислород във въздуха. Най-добри за астматиците са иглолистните и букови гори.
  • Отдихът в планината при правилно планиране е най-добрият начин за оздравяване на болни от бронхиална астма. Йонизираният въздух оказва благотворно въздействие на дихателния център, способства за по-дълбоко и спокойно дишане, допринася за намаляване на дишането.
  • Почивка на морето – най-желаният вид отдих през лятото. Кристалите на минералните соли и аериони, с които е наситен морският въздух, благотворно влияят на кръвообращението. А това способства за по-лесно отделяне на храчки.

За да е почивката на море наистина от полза, е необходимо да се избягва прегряване, след къпане в морето е необходимо изплакване, и разбира се, е необходимо да се избират курорти с подходящ климат.