Защо изобщо ни е нужно да знаем нещо за женските изневери? Съвсем доскоро се смяташе, че само мъжете изневеряват поради свои наследствени особености. Скорошно проучване показа, че закономерност е напълно валидна и за нежния пол.

Оказва се, че склонността на жената да изневерява е програмирана генетично. Според резултатите от изследването, проведено от учени от Куинсландски университет в Австралия, измяната при някои жени е „се програмира“ от определени гени. Изследователите установили, че 40% от жените, които не са верни на партньорите си или мечтаят за чужди мъже , са с такава наследственост. Предразположеността към измяна е в резултат на наличието в човешкия геном на видоизменения ген „AVPRIA“.

Според Брендан Зитш, психологът, провеждащ изследването, то потвърждава, че желанието на жените да изневеряват се направлява до известна степен от техните гени.

Данните от 7300 двойки, намиращи се в сериозни отношения, били анализирани в рамките на проведеното проучване.

Със специален тест, учените открили партньорите, които изневеряват. Резултатите от него показали, че броят на хората, участвали в проучването и които били неверни на половинките си бил относително голям: 9.8% от мъжете и 6.4% от жените.

Освен това някои от тях имали по няколко интимни партньори. Все пак, е необходимо да се отбележи, че не всички казвали истината при провеждането на теста. Някои хора са склонни да преувеличават, а други да омаловажават сексуалните си подвизи.

Авторите възнамеряват да продължат изследванията си в тази насока, тъй като цяло взаимодействието на гените в цялост не е проучено. Все пак, разглеждането на влиянието само на един ген не е съвсем правилно.

Поведението на човека се влияе от много фактори, затова в този случай най-вероятно става дума за няколко съставляващи поведенчески елемента, които подтикват жените към изневери.

Въпреки това резултатите от предходни изследвания показват пряка взаимовръзка склонността към измяна се направлява от една или друга наследственост.

Например, американски учени по-рано доказаха, че определена мутация в допаминовите рецептори, която човек наследява от родителите, може да се отрази на желанието му да постъпва лошо и дори да вреди на околните.

Човешките ценности определят изневярата като една от най-лошите постъпки. Поради това получените в хода на американското изследване данни за допаминовите клетки, също може да посочи като една от възможните причини за предразположеността на някои жени да изневеряват.