Говори се, че здравословното хранене излиза много по-скъпо от преработените продукти и „фаст фууд-а. Но това не е винаги е вярно, по-долу сме представили списък с някои евтини храни, за които е доказано, че са напълно здравословни и полезни.

1.Цвекло

Този невероятен зеленчук прочиства организма и действа като пречистващо за кръвта средство. Цвеклото е полезно и за психическото здраве и е много добър източник на енергия. Съдържа много витамини и минерали като калий, манган, фолати, фолиева киселина и фибри.

2.Чесън

Цената на чесновия лук е сравнително постоянна през годината и варира около 4-5 лева за килограм. Но от този зеленчук са ни необходими само 2-3 скилидки дневно, за да прояви благотворните си действие върху нашия организъм. А това означава, че 1 килограм чесън за 5 лева ще ни бъде достатъчен за повече от месец. В чесновия лук в голямо количество се съдържа сярното съединение алицин, което е изключително полезно за здравето. Освен това в 28 грама чесън се съдържат 23% от препоръчителната дневна доза манган, 17% от тази на витамин В6, 15% витамин С, 6% от селена, а също и 1 гр. влакна и 9 грама въглехидрати.

3. Лук

Зеленчукът е много добър източник на полифеноли и флавоноиди, които понижават нивата на стреса, а също и снижават риска от развитие на рак. Освен това серните съединения в лука спомагат за контролирането на диабета и предпазват от заболявания на сърцето. А цената на този лук е значително по-ниска от тази на чесъна.

4. Зеле

В този зеленчук се съдържа много серни съединения и голямо количество витамин С, което го прави особено подходящ за настоящия сезон на настинките и грипа.

Освен това съставките на зелето укрепват имунната система и спомагат за изхвърлянето на токсините от организма.Въпреки че е толкова полезно за здравето, зелето остава сравнително недооценено от повечето хора.

5. Банани

Наситеният с полезни вещества плод е необходим за здравето на сърцето. В него се съдържат значителни количества калий, магнезий, фибри, витамини С и В6. Редовната консумация на банани регулира функцията на дебелото черво, предотвратява стомашните киселини, депресията. Понижава се риска от рак на бъбреците, диабет и остеопороза.

6. Кафяв ориз

Причислява се към здравословните храни, тъй като е много добър източник на селен. Този минерал е необходим за правилния метаболизъм на хормоните на щитовидната жлеза и на функцията на имунната система. Тази храна съдържа малко количество мазнини и е с високо съдържание на фибри.

7. Диня

Незаменима храна за летните месеци, съдържащият се в нея ликопен е много важен за добрата функцията на сърдечно-съдовата система.

8. Яйца

Разбира се, в яйцата се съдържа и значително количество холестерол /резултатите от последните научни изследвания показват, че твърденията за вредите от холестерола значително се преувеличават/. Но въпреки това тази храна е богата на витамини, минерали и полезни мастни киселини, а в белтъците се съдържа голямо количество протеин.

9. Овес

Много добър източник на баластни вещества, бързо засищащият овес – е идеалният избор за здравословна закуска. Освен че задоволява апетита рано сутрин, понижава и холестерола, регулира чревната функция и дори предпазва от рак.

10. Слънчогледови семена

Една от предпочитаните от нас българите храни. Семената са с ниско съдържание на въглехидрати, но за сметка на това са много добър източник на витамин В6. Слънчогледовите семки съдържат и изключително полезните омега-3 и 6 мастни киселини. А фитонутриентът лигнин в тях, понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.