Феновете на „50 Нюанса сиво“ ще си спомнят сцената с тампона, предизвикала ожесточена дискусия дали трябва да се разиграва на големия екран, още преди да се появи трейлърът към филма.

Това е причина много хора, макар и тайно, да се замислят върху въпросите: може ли да се прави секс през този период? Безопасно ли е? Ще ни хареса ли?

Д-р Тара Форд, от Ню Йорк, която работи в Медицинския център за женска сексуалност, отговаря на въпросите по темата, като подчертава най-важните неща, за които трябва да сме информирани, ако решим да правим секс по време на месечния цикъл на жената.

„Ако се чувствате добре и ви харесва да правите секс през целия месец, а и не се нуждаете от почивка, практикуването на секс през този период е напълно естествено и безопасно за двамата партньори“.

За да се избегнат нежелани оцветявания използвайте кърпа за леглото или влезте в банята. Не се притеснявайте, ако забележите тъмно червени или кафяви бучки по време или след секс. Това е по-стара кръв или клетки от матката и появата им е напълно нормална.

Възбудата се отразява различно при всяка жена, някои могат да бъдат прекалено разсеяни през тези периоди, благодарение на придружаващите ги симптоми, а други да се възбуждат дори повече от обикновено. Причината за това е, че естрогенът и тестостеронът се понижават по едно и също време, но по-късно през деня отново ще се повишат. „Някои жени съобщават, че се чувстват по-възбудени и по-чувствителни през този период“, казва д-р Форд.

Имайте предвид, че течността играе роля на допълнителна смазка по време на секс, което също може допринесе за увеличаване на удоволствието. Ако обикновено използвате лубрикант, за да подобрите секса, през тази седмица нещата ще се случват естествено. Някои изследвания показват, че оргазмите водят до облекчаване на менструалните спазми и предменструалните симптоми.

„Жените не трябва да мислят, че партньорът им ще се отврати, ако правят секс през този период. В действителност често лицето, което е в менструация, прекъсва половите контакти, а не партньорът им“. Всяка двойка е различна, повечето хора са по-предразположени към подобни действия спрямо други. Ако сте любопитни какво мисли вашият партньор, не го приканвайте към секс през този период, а предварително си поговорете по темата. Добрата комуникация може да доведе до страхотен секс по всяко време на месеца“, казва Форд.

Ако използвате менструална чашка или дамски презерватив може да намалите количеството кръв, което ще се освободи по време на полов акт, казва Форд. Ако не се чувствате комфортно, дори употребата на мъжки презерватив може да помогне за по-лесното почистване след полов контакт.

Ако не сте от хората, които са склонни да правят секс по време на цикъл, няма причина да не се наслаждавате на удоволствието от други сексуални емоции. Ако жената си постави тампон и фокусът бъде клиторът, може да се постигне оргазъм с ръчна или орална стимулация.

Имайте предвид, че може да забременеете, ако правите секс по време на менструация. „Някои периоди продължават повече от една седмица, а понякога овулацията на жената може да се препокрие с менструацията“, казва Форд, „Освен това сперматозоидите могат да живеят в продължение на 3 до 5 дни.