Много хора смятат, че губят повече коса от необходимото, но според експертите повечето от тях се заблуждават. Повечето жени виждат как цели кичури изпадат и отиват в канализацията или на пода в банята и се притесняват, но според експертите вероятността това да е косопад е много малка.

„В действителност всеки човек губи между 60 и 100 косъма дневно“, казва Анабел Кингсли. „Всъщност заблудата идва от типа на вашата коса. Когато имате по-дълга коса изглежда, че губите много повече, отколкото при късите коси, където почти не се забелязва промяна. Все пак има някои фактори, които действително могат да причинят повече падане на коса от нормалното състояние.

Косата е много чувствителна към редица външни фактори, които предизвикват стрес върху тялото. Понякога дори краткосрочни болезнени усещания в стомаха, висока температура или стрес в работната среда може да се отрази катастрофално на нормалния вид на косата, дори да са изминали шест седмици. Според Кингсли: „Добрата новина е, че въпреки продължителното опадане, косата ще поднови растежа си.“

Много жени забелязват, че след края на лятото или началото на зимата косите започват да капят. Според експертите, ако намалите миенето на косата до един или два пъти седмично ще ограничите загубата и. Повечето хора забелязват усилен косопад, когато са под душа и в това няма нищо странно.

Разбира се има вероятност предразположеността към загуба на коса да се дължи на генетична наследственост. Според проучванията е напълно нормално да губите около 100 косъма дневно и това не трябва да става причина за тревожност.

„Външните фактори, които са отговорни за загубата и увреждането на голяма част от косата се дължат на употребата на химични препарати за промяна на цвета и. Независимо дали третирате косата си с тези продукти, за да получите нов цвят, изправяне, къдрене или да възстановите косата си всички тези действия рефлектират върху растежа на косата, а повечето от тях в известна степен нарушават протеиновата структура на косъма“, казва Кингсли.

Това от своя страна води до отслабване на косъма или накъсване на косата, което и придава вид сякаш голяма част от нея липсва. Когато се появят тези неприятни последици върху структурата на косъма това не се отразява на плътността на косата. За да възстановите добрия и вид добавите биотин и изплакнете с шампоан, който не съдържа сулфат. Здравето на косата и скалпа изисква постоянни грижи. Потърсете маска, която да подхрани косата с необходимите витамини и вещества, за да се възстанови.

Не вярвайте на разпространените митове, че определени цветове или текстури са предразположени към загуба на коса. Много дами с плътна или къдрава коса често използват стилизиращи продукти или уреди, които излъчват топлина, за да оформят косата си, но резултатите могат да доведат до накъсване или увреждане.

Ако не знаете дали трябва да се консултирате със специалист трябва да сте наясно, че загубата на коса трябва да продължава повече от три месеца.

Ако страдате от хроничен косопад може да имате здравословен проблем. Най-честите причини за дългосрочен косопад се дължат на дефицита на желязо, витамин D и витамин В12, както и на хипо или хипертироидните усложнения. Обърнете се към специалист, ако усещате нещо нередно, колкото по-бързо откриете причината за загуба на коса, толкова по-лесно ще се справите с проблема.