Защо е здравословно да се прави секс? Ето няколко основателни причини за това!

Сексът повишава самочувствието

В архивите на „Sexual Behavior“, изследователите от университета в Тексас са описали 237 причини, поради които трябва да правим секс, а повишаването на самочувствието е само една от тях.

Според Джина Огдън, сексолог и семеен терапевт в Кеймбридж, щата Масачузетс: „Хората, които имат самочувствие признават, че когато правят секс се чувстват още по-добре. Една от причините да осъществяват повече сексуални контакти е, че се чувстват по-уверени в себе си.“ Според нея, когато сексът е любящ и свързан с това, което искате помага за увеличаване на самочувствието.“

Сексът укрепва вашето благополучие

Като всяка дейност, която насърчава връзка с партньор сексът не само повишава самочувствието, но укрепва цялостната представа за благосъстояние. Проучванията показват, че хората, които имат връзка с постоянен партньор или дори любовници са по-здрави и щастливи, отколкото техните връстници, които не правят често секс.

Сексът подобрява интимността

Сексът и оргазмите са причина за увеличаване на нивата на хормона окситоцин, познат като „хормон на любовта“, който помага за изграждане на доверие във връзката.

Изследователи от университетите в Питсбърг и Северна Каролина провеждат съвместно изследване, в което участват 59 жени преди менопауза. Те описват отношенията си преди и след контакт с партньорите си, завършващи с прегръдки. Резултатите показват, че дори след по-продължителни прегръдки се повишават нивата на окситоцин.

Сексът понижава болката

След като учените установяват увеличаването на нивата на окситоцин, няма как да не отбележим, че от своя страна „хормонът на любовта“ е отговорен за високите нива на ендорфин, който намалява болката. В случай че страдате от главоболие, артрит, болки или симптоми на ПМС неприятните усещания могат да се понижат след секс.

Сексът понижава риска от рак на простатата

Австралийски изследователи докладват в британския вестник „Urology International“, че честите еякулации, особено при 20-годишните мъже понижават риска от рак на простатата в по-късна възраст. В изследванията се анализират данни на две групи - мъже, диагностицирани с рак на простатата и тези, които не са засегнати от болестта. Изследванията показват най-нисък риск при мъжете, които през 20-те си години са осъществявали повече от пет еякулации седмично.

Сексът укрепва мускулите на тазовото дъно

Според сексолозите дамите, които правят упражненията на Кегел имат няколко предимства по време на секс. Те се наслаждават на повече удоволствие, освен това упражненията понижават риска от уринарна инконтиненция, която се появява с напредване на възрастта. Ако все още не сте започнали да стягате мускулите на тазовото дъно е време да започнете.

Упражненията на Кегел имат редица доказани ползи за здравето. Укрепването на мускулите на тазовото дъно помагат за предотвратяване на пролапс на влагалището, матката и пикочния мехур. Тазовите мускули могат да се отпуснат с напредване на възрастта, след раждане или при жените с наднормено тегло. Упражненията помагат, за да се компенсират последиците от разхлабените мускули и подобряват състоянието им.

Сексът подобрява съня през нощта

Както вече знаем след оргазъм се повишават нивата на окситоцин, който според учените повишава настроението, но и ни помага по-лесно да заспим.

Учените провеждат редица изследвания, свързани с недоспиването и негативния начин, по който влияе на организма. Недоспиването се отразява на здравословното тегло, кръвното налягане и редица важни процеси в тялото, затова трябва да се погрижим да получаваме поне 8 часа сън всяка нощ.