Аутизмът представлява психично разстройство, което най-често се появява преди навършването на три годишна възраст. Възможно е да се диагностицира по-рано, въпреки че е изключително трудно, понеже симптомите през първите две години не са специфични.

В сравнение с изминалите години случаите на аутизъм нарастват, според данните от статистиката психичното разстройство засяга между 20 и 60 деца на всеки 10 000. При момчетата се наблюдава 3-4 пъти по-голяма вероятност от развитие на болестта в сравнение с момичетата.

На територията на САЩ през изминалата година е отчетен много висок прираст на случаите на аутизъм. Между 50% и 75% от децата с това психично разстройство страдат от умствена изостаналост, а при 30% от тях се наблюдават случаи на епилепсия. През 1998 г. изследване потвърждава, че съществува органична, репресивно-генетична причина за появата на аутизма. В няколко студии са описани аномалии, които засягат мозъчната кора и малкия мозък, но изследванията се базират на минимален брой проучвани лица. По този начин не може да се определи точната причина и дали тя е следствие от дисфункците, или съпътстваща характеристика на аутизма.

По време на едно от изследванията изследователите са открили генна мутация, която поставя бебетата в риск. Оказва се, че по време на кърмене се увеличава про-социалното поведение при децата, които имат генетична предразположеност към аутизъм.

Децата с аутизъм се характеризират с по-самостоятелно поведение и изглеждат сякаш живеят в собствен свят. Те не са в състояние да общуват или да си взаимодействат с останалите хора.

Причината, поради която кърмата може да предотврати подобно състояние се дължи на факта, че в нея се съдържа окситоцин.

Окситоцинът е по – известен като „хормон на любовта“ и се оказва много важен за развитието на децата, още през първите контакти на майката с бебето. Той помага да се насърчи доверието, освен това понижава чувството за страх и безпокойство.

Според изследователите е много важно бебетата да се кърмят по естествен път, но ефектът е значителен само при случаите на аутизъм, при които децата са носители на ген CD38. В тези случаи се наблюдава намалена способност за освобождаване на окситоцин.

Резултатите от проучването са публикувани на страниците на вестника на Националната академия на науките,. Според ученето кърменето може да се подобри про-социалните тенденции при бебета, които са генетично изложени на риск към аутизъм.

Според Катлийн Крол от института „Макс Планк“ в Германия: „Този генотип е свързан с по-високите темпове на развитие на аутизъм. Тези открития подчертават значението на майчина грижа и нуждата от хормона - окситоцин в началото от развитието на бебето.“

Кърменето има редица ползи за бебетата и за майките. Има много причини, поради които се препоръчва от здравните специалисти.

В кърмата се съдържат голям брои защитни агенти и антитела, които предпазват бебетата от инфекции. Според изследванията децата, които са кърмени са изложени на по-малка опасност от увреждане на дихателните пътища, развитие на ушни инфекции, диабет, болест на Крон, както и редица други състояния. Някои изследователи съобщават, че кърменето помага да се увеличи IQ-то при бебетата.

Освен това кърмата се храносмила много по-лесно, което понижава случаите на диария, стомашни разстройства и констипация при бебетата. Кърменето играе важна роля и за здравето на майките, като помага да се възстанови по-бързо нормалния размер на матката и да се регулира теглото, което се е повишило по време на бременността. Много изследвания показват, че благодарение на този естествен процес се понижава риска от развитие на рак на гърдата.