Данните от редица изследвания посочват, че 80% от случаите на хранително отравяне се дължат на замърсено птиче месо.

Във Великобритания всяка година са регистрирани, около един милион случая на хранително отравяне. Данните се съобщават от правителството и се допълва, че около 280 000 случая са причинени от кампилобактер или салмонела.

Обикновено хранителното отравяне се развива в период от 1 до 3 дни, през които се появяват симптоми на гадене, повръщане, стомашни спазми и диария. Най-честите причини поради, които месото се замърсява се дължат на липсата на информация за правилното съхранение на продуктите. Другата най-често срещана причина е, когато в близост до храната има болни хора.

Сред храните, които се смятат за най-рискови е месото от домашни птици или зеленчуците. Според световната статистика 80% от инфекциите се дължат на консумацията на месо от замърсени птици. Всяка година са регистрирани около 244,000 случая само от месни продукти. Следващите храни, които ви излагат на най-висок рисков процент са сурово мляко, зеленчуци, плодове, ядки и семена. Изненадващ факт е, че водата също може да доведе до случаи на хранително отравяне. Всяка година всички тези продукти са причина за около 48,000 случая на отравяне.

За да се предпазите от заразяване или да откриете на време симптомите му, трябва да следите внимателно състоянието на тялото си. Ако проявите някои от следните симптоми, имайте предвид, че те могат да се усложнят през някои от следващите дни, затова задължително се консултирайте с лекар. Може да сте жертва на хранително отравяне ако:

- Имате температура от 38 ° C или повече

- Сте силно дехидратирани (имате хлътнали очи и много тъмна урина)

- Налице е огнище на подобни случаи

- Вашето бебе има хранително отравяне

Ако подозирате, че вашето хранително отравяне е в резултат от продукт в специфичен магазин или ресторант, трябва да се свържете с Организацията за защита на околната среда и здравето. По време на летните почивки, особено на море, почти всеки летовник се сблъсква с кошмара на хранително отравяне.

Има няколко начина да се справите с проблема, когато сте на почивка. Ето какво трябва да направите, за да се предпазите от тези неприятни моменти:

- Не консумирайте храни с месо

- Не оставяйте продукти, които трябва да се замразяват на стайна температура

- Не консумирайте варени продукти, които са престояли по-дълго време

- Когато има болен член от семейството, той не трябва да осъществява пряк контакт с храната, за да не се заразят и останалите

- Не използвайте продукти със съмнителен срок на годност

Симптомите, които могат да се появят през този период са: повръщане, гадене както и силни стомашни спазми.

За да се излекувате от стомашното отравяне се препоръчва да консумирате повече течности като вода, чай, плодов сок или супа. Избягвайте сладки напитки като кока-кола, понеже това може да доведе до влошаване на симптомите.

Задължително направете рекламация

Ако причината за хранителното отравяне се дължи на консумацията на храна от ресторант, кафене, магазин за сандвич или друг изходен пункт, задължително трябва да се обърнете към квалифициран адвокат и да потърсите обезщетение. Вие имате право и трябва да получите компенсация за състоянието си.