Учени от Университета на Пенсилвания откриват как  начинът на хранене при на хронично недоспиване може да доведе до повишаване на нивата на инсулин в кръвта и трупане на излишни килограми.

Недоспиването вдига нивата на инсулина

Недостигът на сън е един от факторите за развитие на диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания и този факт е известен отдавна, но досега не са съвсем ясни механизмите, по които тези здравословни проблеми възникват и се развиват

В изследването взели участие 15 здрави мъже на възраст около 20 години. Една седмица те нощували у дома, като прекарвали по 10 часа в сън. А след това 10 дни в Университетския център по клинични изследвания.

Там им давали мазна калорична храна за вечеря – макарони с парлива чушка – чили. В продължение на 4 нощи те спели не повече от 5 часа.

Редица изследвания показват, че недоспиването води до хронично повишаване на нивата на инсулин – хормон, който отговаря за постъпването на глюкозата в клетките.

Затова мазнините от храната не се разходват и активно се натрупват, което води до повишаване на килограмите.

Организмът дава приоритет на глюкозата като гориво, и недостигът на сън засилва тези процеси, съхранявайки енергия във вид на нови мастни запаси.

И самите доброволци остават недоволни от режима в Университетския център. Заявяват, че се чувстват по-добре, когато са се наспали, а не когато ядат много късно вечер.

Отклоненията възникват и при 20-годишни в отлично здраве

Такова отклонение се установява при много млади мъже, които все още не са натрупали различни хронични заболявания и други здравословни проблеми, свързани с възрастта.

При натоварен дневен режим в по-напреднала възраст – 40-50 години, и недоспиване колебанията в нивата на кръвната захар и в инсулина най-вероятно са много по-големи.

Изследването е ограничено по мащаб, но се отбелязва, че е проведено сред здрави доброволци – около 20-годишни. Десетилетието от 20 до 30 години човек е в най-добро здраве, обикновено след 35 години започват по-сериозните здравословни проблеми.

Повечето от младите не ценят здравето си и започват да усещат, че е трябвало да си внимание, когато навършат 35 и хроничните болести една след друга започват да се трупат.