Все повече и повече двойки отлагат това да имат деца, тъй като се опитват да балансират своите кариери и други цели в живота с това да родят дете. Но в същото време, двойки, които изчакват прекалено дълго, могат да се изправят пред фертилни проблеми или да се окаже, че просто не могат да имат деца. Така че какво да се направи?

Ново изследване в Холандия се опитва да даде отговор на този въпрос. Изследователите са изчислили оптималната възраст, при която една жена трябва да се опитва да забременее, в зависимост от това колко деца иска да има и в зависимост от това дали е съгласна да използва ин-витро зачеване, като се има предвид, че с напредването на възрастта, фертилността прогресивно намалява. Изследователите посочват, че и мъжката фертилност може също да се промени с годините, но не толкова, колкото женската, така че те се фокусират на женската възраст при своите изчисления.

Например, резултатите показват, че двойка, която иска 90% шанс да имат поне едно дете и която не иска да използват ин-витро методи за оплождане, трябва да започнат опити за забременяване не по-късно от момента, в който жената навърши 32 години. За 90% шанс да имат 2 деца без използването на ин-витро, те трябва да започнат не по-късно от тогава, когато жената е на 27.

Обаче, ако жената и нейният партньор нямат против използването на ин-витро методи за зачатие или могат да приемат по-нисък процент за успех, те могат да започнат няколко години по-късно, дори до 10, твърдят провелите проучването. Най-късната възраст при жената, при която една двойка би трябвало да започне опити за забременяване, силно зависи от важността от увеличаване на семейството и на факта дали партньорите са съгласни да използват ин-витро методи.

Кога да заченем децата си – в проучването, изследователите създали компютърен модел, който симулира 10 000 двойки, които се опитват да забременеят. Моделът взема предвид шанса, че дадена двойка ще зачене в определен месец, шанса за аборт и шанса, че двойката може да е инфертилна. Моделът също така се съобразява и с това, че някои от двойките, които имат проблем със зачеването, ще прибягнато до ин-витро методи.

Двойки, които не желаят да използват ин-витро оплождане, но са склонни да приемат 75% шанс за успех (вместо 90%), могат да започнат на 37 години за едно дете, 34 за две деца и 31 за три деца, твърдят изследователите.

Двойките, които са склонни да използват ин-витро методи и които искат 90% шанс за зачеване, трябва да започнат опити за забременяване когато жената е не по-възрастна от 35 за едно дете, 31 за две деца и 28 за три деца.

Ако двойката е склонна да използва ин-витро и приема 75% шанс за успех в забременяването, могат да започнат на 39 години за едно дете, на 35 за две деца и на 33 за три деца.

Двойки, които желаят висок (90%) шанс за това да имат 2 деца, може да се изненадат от извода, че трябва да започнат на 31 години най-късно, когато са съгласни да използват ин-витро методи на зачеване и не по-късно от 27 години, когато нямат намерение да използват ин-витро, посочват изследователите.