Темата, свързана с водата и това колко и какво количество да консумираме, е колкото тривиална, толкова и преекспонирана.

Въпросът колко вода трябва да пием на ден е наистина важен и именно затова решихме да му отделим достатъчно време, така че да можете да получите компетентен отговор, базиран на редица проучвания и разговори с компетентни лица.

Ще започнем с краткия отговор, който вероятно много от вас вече са чували. Не малко са ви казвали, че трябва да пиете толкова, колкото ви се пие.

Много е трудно обаче да се вслушваме в езика на тялото си и да разчитаме всеки от сигналите, които то ни дава.

Ето защо нашият съвет е да не му се доверявате сляпо, а да се постараете да си изградите навици, които на по-късен етап да се превърнат в начин на живот.

Помнете, че човешкият организъм може да бъде до толкова издръжлив, че да се подложи на тормоз, без това да рефлектира видимо върху вас.

Какво трябва да знаете за водата в човешкото тяло

В тялото на един възрастен човек от мъжки пол се съдържа средно между 50 и 65 % вода, а при жените този процент приблизително е между 45 и 60.

Твърдението, че в тялото на човек се съдържа 90% вода е силно преувеличено. За да разберете какви са точните пропорции в тялото ви, задължително трябва да се подложите на измерване с импеданс метър.

Много често той е използван при хора, които имат за цел да отслабнат и да постигнат мечтаното тяло.

Когато пропукате да пиете достатъчно вода на ден, вие губите над 1% от телесната маса, но това със сигурност не значи, че сте се лишили от мазнините, а по-скоро, че сте допринесли за това да се чувствате не до толкова тонизирани и преливащи от енергия.

Водата в тялото не се отделя единствено при уриниране. Кожата е най-големият отделителен орган.

Приемът на твърде много вода също не е правилното решение за нас. В следствие на прекомерното количество прозрачна течност ние натоварваме бъбреците си и е много вероятно да нарушим нормалния баланс на соли в организма си.

Дори и да сте тренирали усилено 1 час в залата, ако веднага протегнете ръка към бутилката и изпиете близо 1 литър, това би било доста грешен подход.

Постарайте се да се хидратирате, докато правите паузи и час по-късно, след като сте приключили, да приемате течност.

Друго, което напоследък ни прави засилено впечатление е, че хората приемат консумацията на сокове, бира и газирани напитки равностойна на вода. Това е една от големите заблуди.

Вода се съдържа в плодовете и зеленчуците, като изключим сушените такива, но не и в онези енергийни и други продукти на пазара, препълнени със захар.

Каква и колко вода трябва да пием на ден

Не е от ключово значение каква вода да пием. Достатъчно е тя да бъде чиста, да ни е приятна, когато я консумираме и след това да нямаме никакво стомашно неразположение.

Препоръчително е да редувате приема на минерална и обикновена вода, която да си набавяте от чешмата, било то у дома или на улицата. Може да внесете разнообразие, закупувайки си изворна такава.

И пак стигаме до въпроса какво количество да консумираме – това, което вълнува хората по цял свят. Заливат ни отвсякъде с общи формули, на които не сме сигурни дали да се доверим.

Става въпрос за 8-те чаши на ден. Дали това е достатъчен дневен прием или не, е строго относително. Невъзможно е човек, който тежи 45 кг и друг, чието телесно тегло е 100 кг, да изпиват равни количества вода.

Отделно от това хората, които живеят на топло и онези, обитаващи по-студените места на планетата, не е редно да приемат еднакви количества.

Считаме, че най-правилната формула, към която да се придържаме, е 30 мл за всеки килограм телесно тегло.

Ако успеете да превърнете това в навик, то със сигурност ще дарите тялото си с толкова течност, колкото му е необходима, за да се чувства то здраво и тонизирано.

Ето и няколко лесни и полезни съвета, които ще ви помогнат да интегрирате приема на вода във вашето ежедневие:

  • Винаги в чантата си носете вода – няма значение дали е такава, която носите от вкъщи или бутилка, закупена от магазина;
  • Задължително на бюрото си дръжте чаша или бутилка с вода, която да ви бъде под ръка във всеки момент и да ви напомня, че е време да се хидратирате;
  • Преди да се отправите към леглото си и да се потопите в спокоен сън, не забравяйте да се погрижите за чаша с прозрачна течност, която да поставите на нощното шкафче;
  • Можете съвсем спокойно да замените една от напитките си през деня, която обикновено е чай, кафе или сок, с чаша вода, която да отпиете със същата онази наслада;
  • Премахнете някои от въглехидратите в чинията си и го заменете с плод или зеленчук, който, както споменахме по-горе, е също източник на вода;
  • Няма никакво значение какво сте решили да консумирате, когато излизате на заведение – винаги поръчвайки бутилка вода в допълнение.

Считаме, че нашите съвети ще ви помогнат да не редувате циклите на хидратация и дехидратация и така винаги ще се чувствате пълни с енергия.

Ние сме абсолютно убедени, че пътят към здравето и красотата е лек, стига да знаете как да го извървите.

Не приемайте нищо от написаното като строго правило, а като съвет, към който да се придържате. Не пренебрегвайте тялото си, а го слушайте и то ще ви се отблагодари.