От Бостънския университет опитаха да разберат защо лошото качество на съня е свързано с повишен риск от възникване на различни хронични състояния – от деменция до сърдечни болести и депресия, и направиха удивително откритие.

Какъв е механизмът на пречистване на мозъка

За това им помагат 13 спящи доброволци на възраст от 23 до 33 години.

Според учените, желаещите да участват в изследване, в което се спи за пари, обикновено са повече от достатъчно.

Например, споменатите 30 трябва да заспят с шапки с работещ апарат за ЯМР, който разбира се, шумял. Някои дълго се въртели, но в крайна сметка всички заспиват.

Очевидно доброволците се мотивират от мисълта за предстоящото възнаграждение.

Учените, обратно, бодърстват цяла нощ. С помощта на електроенцефалография те можели да видят в коя фаза на съня се намира всеки от участниците.

Във фазата на дълбокия сън на всички доброволци откриват нещо общо и нещо, което не са виждали по-рано.

По време на бавния сън в главния мозък възникват повече пулсиращи вълни на гръбначномозъчната течност тясно свързани с активността на мозъчните вълни и кръвообращението.

Отдавна знаем за невронните вълни на активността. Но сега е ясно, че гръбначномозъчната течност също образува вълни.

Старчески болести и пречистващ протеин в мозъка

Последователността от етапите е следната – в бавна фаза на съня невроните понижават своята активност, това влече след себе си връщане на кръв от главата, а на мястото на кръвта идва вълната от гръбначномозъчна течност.

След това бавната фаза на съня завършва, невроните отново се активират процесът се обръща.

Учените отдавна предполагат, че потокът CSF помага за отмиването на токсични, влошаващи паметта белтъци от мозъка. Но сега учените за първи път виждат как се случва това.

Установеният феномен е в пълно съответствие с появата на старчески болести.

Известно е, че с възрастта мозъкът генерира по-малко бавни вълни – сънят става по-повърхностен.

Сега за изследователите е разбираемо как това може да повлияе на кръвообращението в мозъка и на пулсациите на пречистващия CSF.

Вълните от гръбначномозъчна течност стават по-малко, което вероятно води до натрупване на токсични белтъци и отслабване на паметта.