Лекарите могат да започнат медикаментозно лечение на повишено артериално налягане не по повод болести на сърцето и на кръвоносните съдове. Ново изследване, публикувано в JAMA Internal Medicine, показва, че такава непланирана намеса носи повече вреди, отколкото ползи.

Защо лечението на високо кръвно понякога е излишно

Учените включват в изследването данните за почти 23 000 души от клиниката в Кливланд, които преминават лечение през 2017 г. При никой от тях не се установява кардиологична диагноза, която да изисква строг контрол на артериалното налягане

Над 140 мм живачен стълб артериалното налягане се повишавало при почти 18 000 участници в изследването. Част от тях в отговор на това повишение получили лечение с препарати против хипертония.

Тези, на които било прилагано лечение против хипертония, която не ги безпокоила, били съществено по-високи рисковете от развитие на увреждания на бъбреците и на сърдечния мускул в сравнение с показателите на тези, които не са преминавали през такова лечение.

Съществува изкушение да се оправи високото кръвно на хоспитализиран, просто защото можем това.

Тази практика е много разпространена във всички болници. Доказателства, че такова лечение е свързано с някакво подобрение, никога не е имало. Изследването показва, че то може да доведе до дългосрочни вреди, коментират ситуацията от Рочестърския университет.

Кога не е нужно да се пият хапчета за високо кръвно

Медикаментозната намеса води до увеличаване на количеството лекарства, които приемат болните след изписване.

Оказва се, че в повечето случаи повишаването на артериалното налягане при следващо измерване е било минимум с 20 мм живачен стълб по-ниско.

Учените отбелязват, че повторното замерване на кръвното след 4 часа може да замени лечението, тъй като при повечето от хората тези повишения са краткотрайни.

При изписване средната горна граница била по-ниска от 140 при повечето от хоспитализираните от 2 групи пациенти, които са получили лечение против хипертония и на които не е било прилагано такова.

Може би по-добрият вариант е да се постави устройство, което да замерва кръвното 24 часа в денонощието, за да може да се прецени по-точно дали наистина се налага лечение.