Засега се разпространява в Конго.

Учен, който първи открива Еболата, предупреждава за възможната поява на смъртоносната болест Х.

Какъв е произхода на новата смятана за опасна болест

Според него, при един от заболелите са регистрирани ранни симптоми на хеморагична треска, като нейните тестове за Ебола и прочие известни заболявания са показали отрицателни резултати.

Смята, че тази жена може да стане нулев пациент, заразен с ново заболяване. Предполага се, че тази болест е заразна като коронавирус, а смъртността в резултат на заразяването достига от 50% до 90% смъртността от Ебола.

Към този момент съществуването на „Болестта Х” е само хипотеза, но СЗО смятат, че в случай че опасенията се потвърдят, то новото заболяване може да е с разрушителни последствия.

Професор Муембе-Тамфум обяснява, че човечеството бива застрашено от цяла съвкупност от неизвестни вируси, и подчертава, че много смъртоносни заболявания се крият в тропическите гори на Африка.

И добавя, че новите патогени, които се предават от животно на човек, сред които и коронавирус задължително ще се появят.

Какви са рисковете от възникване на нова пандемия

Водещият японски футуролог, консултант на правителството на Япония предрича на света нови пандемии. Причините за тях ще останат предишните – влошеното общо здравословно на хората да си променят начина на живот.

Според специалиста причините за тях остават предишните – влошеното общо здравословно състояние на хората и тяхното нежелание да си променят начина на живот.

В критичните моменти хората са наплашени и очакват най-лошо развитие на ситуацията. Но както и другите проблеми, това също ще мине. След това отново всичко ще се върне по местата си, сякаш нищо не е било, прогнозира той.

Не е ясно колко време ще е необходимо, за да се случи това. Може би най-критичният период ще са зимните месеци, макар и нас вече да се заговори за връщане на всички ученици в училищата в рамките на 2 седмици.

Същевременно в южната ни съседка Гърция, както и във Великобритания и Германия въвеждат нови всеобщи карантини, при които е забранено излизането навън без причина.