Калциевия пируват се произвежда от тялото при храносмилането и обмяната на веществата. Основната роля на това хранително вещество е да повиши енергията и да служи като „гориво“ за вашите клетки.

Изследователите от университета в Питсбърг са открили, че жените, които страдат от наднормено тегло губят 48% повече мазнини, при спазване на нискокалорична диета с допълнително калциев пируват. Оказва се, че калциевия пируват може да се получава в мастните клетки и да им помогне да изгорят повече енергията , като насърчават по-нататъшната загуба на килограми.

Калциевият пируват се съдържа в естествените храни като червени ябълки, грозде, сирена и червено вино. Той се приема и като добавка към здравословното хранене. Нужни са ви 1000 милиграма калциев пируват, приети на празен стомах преди хранене до три пъти дневно, но не се препоръчва превишаване на дозата, понеже може да се предизвика гадене.

Подуването и газовете в стомашно-чревния тракт се образуват от редица причини. Кимът „Carum carviе“ е ефективен за понижаване на газовете и подуване на корема, понеже е мощен помощник при храносмилането. Той помага за премахване на газовете. Кимът е полезен, понеже помага на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт и разграждането на храната.

Научните изследвания е установяват, че активната съставка метилхидрокси халконовия полимер в канелата предразполага мастните клетки да усвояват по-добре инсулина.

Когато инсулина се усвоява по-добре, захарта се транспортира в клетките за енергия. Повишените нива на инсулин задействат организма, като съхранява повече мазнини, особено в областта на корема. Затова подправките като канела, помагат за поддържане на постоянни здравословни нива на инсулин и са чудесно средство за борба с мазнините по корема.

Основната съставка в зеления чай е полифенол, епигалокатехин галат (EGCG). Доказани са термогенните му свойства, които помагат за увеличаване на окислението на мазнини.

Проучванията установяват, че хората с наднормено тегло, които не са променили начина си на живот, но консумират зелен чай губят повече килограми, особено в областта на талията. Зеленият чай е отличен източник на мощни антиоксиданти, които понижават възпалението и помагат при лечението на редица болести и инфекции.

Фукоксантинът представлява каротеноид, който най-често се среща при кафявите водорасли. Изследването на това съединение предполага, че то помага в борбата с мазнините. Тестовете върху животни с наднормени килограми и затлъстели мишки показват загуба на 5 до 10 % от цялостното им телесно тегло след консумацията на фукоксантин. Изследванията не показват как точно фукоксантинът насърчава загубата на килограми, но се предполага, че причината се дължи на способността му да се насочва към специфичен вид протеин, който ускорява изгарянето на мастна тъкан.

Изследването на богатите на омега-3 храни показва, че помагат да се избегне съхранението на мазнини в областта на талията. Проучванията показват, че тези храни поддържат хормоните кортизол и адреналин, отговорни за тревожността и помагат на тялото да се пребори със симптомите на хроничен стрес. Освен това помагат да се предотврати увеличаването и съхранението на мазнините, причинено от повишените нива на кортизола.

Мазните риби като сьомга са добър източник на омега-3 мастни киселини. Семената от чиа, лен и орехи са растителните алтернативи, които доставят необходимите за организма омега-3 мастни киселини, за да функционира нормално.