Забързаният ритъм на ежедневието често ни изправя пред здравословни проблеми, които са резултат от начина ни на хранене. Независимо дали целта ви е да понижите теглото си, или да пречистите тялото си от токсини вероятно сте се подлагали поне веднъж в живота си на диета.

Учените в продължение на много години изследват ползите от храните и най-подходящите комбинации от тях, които ще подобрят здравословното ни състояние. Тези проучвания са опровергали редица заблуди, свързани със здравословното хранене част, от които се използват и днес. Ако не сте сигурни в диетата, на която се подлагате, прочете кои са най-често срещаните митове свързани със здравословното хранене.

Храната, която не съдържа мазнини понижава мазнините в тялото

През 1980 г. учените препоръчват на хората, които имат наднормено тегло да спазват нискомаслени диети. Едва наскоро след едно проучване става ясно, че тази препоръка не е ефективна, а д-р Майкъл Алдерман я определя като „неконтролиран експеримент върху цяло население“. Според него нискомаслените диети могат да се окажат рисковани и да са отговорни за покачване на броя на хората, които страдат от затлъстяване и диабет.

Днес знаем, че мазнините са важна част от здравословното хранене и оказват влияние върху оптималното функциониране на мозъка, сърцето, кожата и други основни органи. В определени количества мазнините са важна част от диетата. Те помагат, за да се усвоят някои витамини. Консумацията на мазнини потиска производството на хормона грелин, който е причината за усещане на глад. Едновременно с това мазнините стимулират отделянето на пептиди, които ни карат да се чувстваме сити. Източник на тези данни е проучване, проведено през 2005 г. и публикувано в Американския вестник „Physiology, Endocrinology and Metabolismin“. В него се съобщава още, че употребата на умерено количество мазнини може да понижи гликемичния индекс на хранене и по този начин да се понижи апетита.

Енергийните барове помагат за загубата на тегло

Преработените храни могат да саботират и най-строгата диета, защото се абсорбират по-лесно от тялото. Според учените трябва да мислим за преработените храни като частично разградени, които насърчават наддаването на килограми.

„Пълнозърнестите храни могат да отнемат значително количество енергия по време на храносмилането, което обяснява бързата загуба на килограми“, казва Ричард Врангхам в книгата си „Catching Fire: How Cooking Made Us Human“.

„Повечето учени, включително Врангхам не препоръчват диетата да се състои изцяло от сурова храна. Те съветват да се избягва хранителен режим, който включва само преработени храни, за да може да се поддържа здравословно тегло“, казва Липерт.

Честото хранене стимулира метаболизма и помага за отслабване

„Ако смятате, че честото хранене ще ви помогне да отслабнете, като подобри метаболизма ви вероятно грешите“, казва Липерт. „Ако консумирате шепа след шепа бадеми или отпивате непрекъснати глътки бананови или соеви шейкове със сигурност ще увеличите теглото си. Консумацията на храна през няколко часа пречи на стомаха да изпраща сигнали до мозъка, когато сте се нахранили“, казва Липерт. „Ако не можете да си спомните последния път, когато сте се чувствали гладни, това не е нещо добро.“

„Когато се храните често на всяко място и по всяко време, за да стимулирате метаболизма, а не в отговор на собствените ви нужди със сигурност ще напълнеете“, казва д-р Дейвид Кеслер, бивш еврокомисар на Администрацията за храни и лекарства (FDA) и автор на „The End of Overeating: Taking Control of the Insatiable American Appetite“.