Повечето млади хора смятат оралния секс за напълно безопасен, тъй като няма как да доведе до бременност. Те обаче изпускат това, че при орален секс се предават много зарази като вируса на СПИН, хламидия, сифилис и гонорея. Това означава, че оралният секс, при който има досег до гениталиите или ануса на партньора, никак не е безопасен.

Едно от неприятните заболявания, предавани при този вид интимно общуване, е гонореята. Малцина знаят, че тя има и устна форма, но не са наясно с нейните симптоми. Те са еднакви и при мъжете и жените, за разлика от гениталната форма на болестта. Симптомите се проявяват след като сте имали орален секс с партньор, заразен с гонорея.

Бактерията попада в устната кухина, а оттам и в гърлото, най-често след орален секс, особено когато е имало семеизпразване и поглъщане на спермата. Устната форма на гонококовата инфекция може да е резултат и на предадена по съседство инфекция от гонококов ринит. Носът се заразява с ръце, които са докосвали възпаления полов член или течността, изтичаща от него.

На практика обаче по-често жените предават инфекцията чрез орален секс. При мъжете с остра инфекция това става по-рядко, той като те бързо установяват, че са заразени с болеста, заради обилното изтичане на гной от пениса и търсят лекарска помощ. Друга причина е, че те избягват сексуалните контакти, тъй като при тях гонореята протича с болки, придружена е с болезненото и по-често уриниране, с подути или болезнени тестиси.

Най-често болестта се предава от заболели с хронична форма на гонорея, които не знаят, че са болни. Това в повечето случаи се отнася за жените, които разбират, че страдат от гонорея, едва когато заразят своя партньор.

При тях симптомите са такива, че често се бъркат с други болести - един от тях е жълтеникаво-бялото течение от влагалището, което обичайно се бърка с гъбички, както и болката при уриниране, която жените мислят за циститна болка.

По-рядко се наблюдават симптоми като болка ниско в корема или пък изтичащ секрет от влагалището, примесен с кръв, в средата на месечния цикъл. Заразата се предава по-лесно след края на менструационния цикъл, или след консумация на алкохол.

За повечето хора, симптомите са незабелязани, а мнозина не проявяват никакви признаци на заболяването. Един от симптомите, при които трябва да мислите, че имате орална гонорея, е острата инфекция в гърлото. Заболяването може да протича като фарингит, възпаление на сливиците - тонзилит, или като силни болки в гърлото. Именно възпаленото гърло е най-честият симптом на гонорея в устата, макар болестта да протича като обичайна настинка или грип.

Ако оралната гонорея не се лекува навреме, инфекцията се разпространява лесно чрез кръвния поток и в други органи. Другите симптоми, които са типични за откриване на перорална инфекция от гонорея, са висока температура, подути лимфни възли в областта на шията, болезнено преглъщане, докато се храните, повръщане и бели налепи. Симптомите се проявяват в период по-малко от 10 дни, след контакта със заразен партньор.

Оралната гонорея е нещо, което се случва наистина ине трябва да мислите, че това не може да се случи на вас. Ако имате някои от гореописаните симптоми и не сте сигурен, че последният ви сексуален партньор е бил здрав, на всяка цена се консултирайте с вашия лекар, за да получите по-добро лечение и да се избегнат по-нататъшни усложнения.