Ако вече сте включили хранителни добавки с витамин D в дневното си меню, сте направили крачка напред. Повечето от нас имат ниски нива на витамина особено през зимата, и научните изследвания отдавна предполагат, че по-високите нива могат да бъдат отговорни за профилактиката на простудата и грипа. Според скорошно проучване, витаминът дори подобрява спортните постижения.

Учени от Минеаполис, САЩ, смятат, че добавките с витамин D намаляват болките в ставите, повишават настроението, увеличават енергията. Отдавна е известно, че витаминът има сериозна роля при профилактика и лечение на остеопороза, а астматиците и хората с нива на витамина под нормата, са застрашени 6 пъти повече от вирусни инфекции.

Организмът на младите хора произвежда самостоятелно витамин D при излагане на слънце. Достатъчно е 10-15 минути на ден да стоим на открито, за да генерира тялото ни необходимото количество. Но проучванията сочат, че половината от възрастните и 70% от малчуганите не са в състояние да си набавят витамина.

Как да установим дали в тялото ни се синтезира достатъчно витамин D? Най-лесно това става с кръвен тест. Ако се окаже, че количеството е недостатъчно, можете да компенсирате като стоите по-дълго време на слънце, като наблегнете на храни като яйца, сьомга и гъби, както и като приемате хранителни добавки с витамин D.

Трябва обаче да знаете, че е много важно по какъв начин приемате витамина. Последните изследвания в списанието на Академията по хранене и диетика показват, че начинът, по който вие приемате дневната си доза, може да е също толкова важен, колкото самия витамин.

Учените са открили, че ползите от витамин D пряко зависят от това колко мазнини приемате с всяко хранене. В проучването са участвали три групи хора, които консумирали три типа различни закуски: без мазнини, закуски с ниско съдържание на мазнини и закуски с високо съдържание на мазнини.

Успоредно с това участниците в изследването приемали и добавка от 50 000 единици витамин D-3. Това е много голяма доза, използвана клинично при пациенти, които предпочитат веднъж месечно да приемат добавката, вместо на дневна доза. Учените са използвали ударна доза в изследването, защото тя води до лесно забележимо увеличение в нивото на витамин D в кръвта, обяснява авторът на изследването д-р Бес Досън-Хюз. За здрави млади хора, доза от 600-800 единици дневно обикновено е достатъчна, казва тя.

Какви са резултатите от изследването? Групата хора, които са консумирали храна с високо съдържание на мазнини, показа 32% по-голяма абсорбция на витамин D, в сравнение с групата, който е консумирала закуски без мазнини.

Подобно на други витамини като A, E, и K, витамин D е мастно разтворим, така че тялото ви се нуждае от мазнините в храната, за да бъде в състояние да усвоява тези витамини. За да сте сигурни, че ги приемате пълноценно, опитайте да включите в менюто си храни като яйца, авокадо, ленено семе, или пълномаслено сирене и кисело мляко. По правило млякото и млечните продукти съдържат повече витамин D.

Фактът, че все повече хора са добре запознати с ползата от този витамин, се доказва от проучване, направено преди 6 г. Тогава се оказва, че американците са похарчили 235 милиона долара за хранителни добавки, съдържащи витамина, а само 7 години преди това те са похарчили едва 40 милиона долара.