Какво се случва с тялото ми? Мога ли да получа полова инфекция, ако правя орален секс? Има ли безопасно количество алкохол, което мога да изпия?

Това са част от най-често търсените въпроси в интернет, според първото по рода си проучване на Северозападния университет. Независимо дали е за добро или лошо се оказва, че тийнейджърите се опитват сами да се справят с проблемите, търсейки съвети в безкрайното онлайн пространство.

Тийнейджърските години са времето, когато младите хора се опитват тайно да се преборят с плетениците от здравни проблеми, с които се сблъскват след като започват да навлизат в света на възрастните. Проблемите, с които се сблъскват още ранните години на пубертета, хигиената и затлъстяването до започването на сексуална активност, употребата на наркотици и алкохол в по-късните години, тийнейджърите трябва да вземат лични решения, свързани със здравето, което е причина за стрес и лишаване от сън.

Добрата новина за родителите е, че докато интернет се смята за най-популярния медиен източник за здравна информация, голяма част от тийнейджъри се обръщат първо за съвет към тях.

Проучването установява, че 55% от американските тийнейджъри се допитват за здравословни съвети първо с родителите си, 32% получават информация от здравните часове в училище, а едва 29% прибягват до медицински услуги. Като цяло интернет се подрежда на четвърто място като източник на на здравна информация и до него се допитва едва 25% от подрастващото население.

Кои са въпросите, които най-много вълнуват тийнейджърите?

Съавторът на проучването Елън Уартела, съобщава: „Открихме няколко истински изненади за това от какво се вълнуват тийнейджърите онлайн, когато става въпрос за тяхното здраве“.

Според друг съавтор в проучването Вики Райдоут, президент на „VJR Consulting“, фирма, която специализира в областта на изследванията на младежта и медиите, едва 13% от анкетираните тийнейджъри казват, че търсят в интернет научноизследователски теми, за които им е неудобно да разговарят с родителите си. Според нея, младежите правят собствени проучвания, в повечето случаи, търсейки информация в помощ на родителите си.

Най-честата причина тийнейджъри търсят здравна информация онлайн е да се научат как да се грижат по-добре за себе си. Според  проучването най-често търсената информация е свързана с ежедневни теми като упражнения и хранене или при симптоми на стрес, тревожност, предавани по полов път инфекции (ППИ), депресия и нарушения на съня.

Сред тийнейджърите, които са търсят здравна информация онлайн, 58% използват Google, а 14% други търсачки

По-рано тази година, екипа на Google съобщи факта, че едно на всеки 20 запитвания е свързано със здравна информация. Търсачката показва типичните симптоми и начини на лечение, както и информация дали има опасност от разпространение на инфекцията. В повечето статии може да се открият и висококачествени илюстрации от лицензираните медицински илюстратори. След тази основна информация от Google, младежите по-лесно преценяват какви въпроси да зададат на личния си лекар.

Екипът на Google съобщава, че за да събере подобна информация работи с лекари, които събират и подчертават медицинските данни, които се появяват в дясната страна при резултатите от търсенето. От компанията твърдят, че всички факти, които се показват са проверени от лекарите клиниката „Майо“, за да бъдат максимално точни.