В ресторантите авокадото се използва в почти всички рецепти от бургери до салати. Причината за това е в богатото му съдържанието на витамини С и К, калий и фибри.
Добавете към любимите си рецепти няколко вкусни и здравословни предложения.
Авокадо и орехов хляб
Съставки:
3/4 чаша органично пълнозърнесто брашно от лимец
1 чаша бяло брашно от лимец
1 ч.л. бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
4 големи яйца
1 пюре от авокадо
1/2 чаша обезмаслено кисело мляко
3 супени лъжици орехово масло
1 чаша начукани на ситно орехи
щипка сол
В средно голяма купа пресейте заедно брашната, бакпулвера, сода бикарбонат и сол. Разбийте яйцата в отделна купа и добавете авокадо, кисело мляко и масло. Разбъркайте добре сухите съставки, добавени към яйчената смес. Хлябът се пече се в продължение на 45 минути или до момента, в който поставите клечка в средата на хляба и тя остане суха.
Скариди такос с авокадо салса
Тази вкусна рецепта с авокадо е чудесна за лятото, когато се наслаждавате на почивката си със семейството и приятелите си.
Съставки:
За авокадо салса:
1 скилидка чесън
1 малка глава лук
4 средни нарязани на едро домати
1 1/4 чаени лъжички сол кашер
1/4 чаша едро нарязани, пресни листа кориандър
1/2 авокадо, обелено и нарязано на парчета
Скарида такос:
1 чаена лъжичка „Чипотле“ или смесено чили на прах
1 чаена лъжичка сол кашер
1 супена лъжица зехтин
1 килограм средно големи обелени скариди
8 стръка магданоз за гарнитура
8 царевични питки
2 зелени лимона, нарязани на резенчета
Поставете лука и чесъна в бландер и разбийте добре. Добавете доматите, авокадото и солта. Прехвърлете в купа и разбъркайте. Загрейте котлона или скарата на средно-висока температура. Смесете зехтина със соса от „Чипотле" или чили на прах и добавете солта в голям съд. Добавете скаридите, ако ги печете на скара изчакайте докато придобият полупрозрачен цвят, около 1 и 1/2 до 2 минути от всяка страна.
Оставете питките на грила, докато леко се изпекат, достатъчни са 20 секунди от всяка страна. Добавете сос за тортила, а след това 2 или 3 скариди и стръкче магданоз. Сервирайте 2 парчета такос във всяка порция.
Салата с черен боб и авокадо
Склонни сме да вярваме, че повечето салати, с които се храним са здравословни и ниско калорични, но истината е, че повечето от тях превишават 300 калории. Салатата от авокадо притежава невероятен аромат, благодарение на боба, лимоновия сок и магданоза, а и е ниско калорична.
Съставки:
1/2 замразени консерви органична сладка царевица (1 3/4 чаши)
1/2 чаша изплакнат и изцеден черен боб
2 кутии печени, изцедени и нарязани на кубчета домати
3 супени лъжици нарязан пресен кориандър
1/4 чаша нарязан червен лук
2 супени лъжици пресен лимонов сок
1/2 чаена лъжичка едра сол (кошер или морска сол)
1 супена лъжица растително масло
1/2 чаена лъжичка кимион
1 скилидка ситно нарязан чесън
1/4 чаена лъжичка черен пипер
1 нарязано и обелено авокадо без костилка
Изплакнете царевицата със студена вода и отцедете. В голяма купа смесете царевицата и останалите съставки, с изключение на авокадо. Замразете ги около час. Добавете и разбъркайте авокадото преди да го сервирате.