Erythroxylum coca – кокаинов храст от хилядолетия се е използвал в Южна Америка като лекарство срещу всички болести – от височинна болест до язва на стомаха.

Стимулиращият ефект на растението, предизвикан от присъствието в неговите листа на алкалоида кокаин, през 20 век привлича вниманието на западните предприемачи.

Кокаинът може отново да се използва като лекарство

Научният интерес към листата на коката доведе до създаване на първите упойки, използвани в хирургията.

Скоро опасността от злоупотребата с кокаин става очевидна, което води до повсеместната му забрана.

Производители на безалкохолни напитки на основата на кокаинови листа, на първо място Кока Кола, започват да използват в своите продукти екстракти без кокаин, а изследванията за положителното действие на коката са прекратени.

Въпреки това интересът към растението днес се възражда. Предполага се, че може да съдържа неразработени ресурси за създаване на хранителни продукти, фармацевтични препарати, фитотерапевтични продукти.

При обобщаване на проведените в миналото изследвания за биологичното въздействие на компонентите, открити в растението кока, може да се твърди, че то способства за преработка и усвояване на мастни киселини.

Така се увеличава достъпността на глюкозата за организма.

Това не само повишава физическата работоспособност, но отслабва апетита. Така кокаинът би могъл да намери своето приложение в програмите за справяне с излишните килограми и срещу затлъстяване. 

Други резултати показват, че употребата на кока разрежда кръвта. Вероятно затова и тромбози толкова рядко се срещат сред жителите на Андите, които традиционно дъвчат листа от кокаиновия храст.

Така продуктите от кока могат да се използват за профилактика на инсулт.

Също е установено, че някои от обезболяващите алкалоиди, присъстващи в кокаиновия храст, нарушават връзката между централната нервна система и червата.

Това води до отпускане на храносмилателните мускули и по-добра регулация на стомашната секреция.

Това може да предотврати язва и увреждане на стомашно-чревния тракт.

Сякаш гореизброеното е недостатъчно, но коката демонстрира и други удивителни свойства.

Някои сортове кокаин убиват ракови клетки

Открити са няколко сорта кока, които убиват ракови клетки, неутрализират змийска отрова и увеличават сексуалното желание.

Листата на кокаиновия храст в тяхната непроменена форма най-вероятно са безопасни.

Това е свързано с факта, че кокаинът, който естествено присъства в листата, не се стабилизира във вид на соли, както в случая с използването му като лекарствено средство.

За потвърждаване на безопасността на лекарствената кока са необходими много изследвания, а при отчитане на забраните, то такива едва ли ще бъдат проведени скоро.