Редовната консумация на риба може да ви помогне да се предпазите от редица сериозни заболявания. Тя съдържа огромно количество витамини и минерали и е основен източник на омега-3 мастни киселини.

Полезните и съставки могат да помогнат за предпазване от редица заболявания като рак, депресия, артрит и сърдечни проблеми. Сьомга е с най-високите концентрации на омега-3 мастни киселини. Кои са ползите от консумацията на риба?

Тя може да помогне при сърдечните заболявания

Много от здравните експерти съветват веднъж или два пъти седмично да консумираме риба. Консумацията на мазна риба, може да понижи риска от сърдечно-съдови заболявания и да подобри шансовете за оцеляване след инфаркт.

Рибата може да понижи нивата на триглицеридите в кръвта, които се свързват с появата на сърдечно-съдови заболявания. Рибните масла също оказват влияние върху понижаването на съсирваемостта на кръвта и нарушенията на сърдечния ритъм, след инфаркт.

Понижава риска от Алцхаймер

Полиненаситените мастни киселини, открити в повечето рибни киселини могат да предотвратят щетите върху мозъчните клетки.

Консумирането на риба понижава риска от високо кръвно налягане, което е свързано с появата на деменция.

A според френско изследване, проведено с над 2000 участници, хората, които ядат морски дарове поне веднъж седмично са изложени на значително по-малък риск от деменция в продължение на седем години.

Предпазва от рак

Шведско проучване, в което са взели участие 6000 мъже над 30-годишна възраст, показва, че тези, които не ядат риба висок процент рисков фактор от поява на рак на простатата, в сравнение с хората, които консумират риба в умерени или големи количества.

Предполага се, че консумацията на миди, раци и омари, които също съдържат селен имат подобен ефект.

Облекчава депресията

Доказано е, че съставките на рибата, могат да въздействат на организма и да облекчат депресията, благодарение на омега-3 мастните киселини, които повишават нивата на мозъчния химикал серотонин.

Намалява и облекчава болките при артрит

Групи от населението, които консумират голямо количество риба, например в Гренландия, имат по-ниски нива на възпалителни състояния като артрит. Изследванията показват, че рибните масла, могат да бъдат полезни при облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит.

Подобрява състоянието на кожата

Според дерматолога Николай Перисън, автор на рецептата Perricone, сьомгата може да помогне за премахване на бръчките.

За да извлечете максимални ползи за здравето трябва да консумирате бяла риба, сардини, омари, миди и други.

Бялата риба като треска, е добър източник на нискомаслени протеини и минерали. Мазните риби като сардини, сарделата, сьомга и скумрия, са с най-висока концентрация на омега-3 мастни киселини.

Раците, омарите и мидите влизат в групата на черупковите организми, богати на селен, за който се смята, че е от особено значение в борба с рака.

Последните проучвания показват, че високите нива на омега-3 мастни киселини могат да бъдат свързани с риска от рак на простатата. Има малко доказателства, че добавките са ефективни при предотвратяване на заболявания и болести.

Здравните експерти препоръчват възрастните да консумират, около две порции риба седмично като в менюто задължително присъства мазна риба като част от здравословното и балансирано хранене. Ако сте решили да увеличите приема на омега-3, задължително се консултирайте с лекар.