Състоянието на зъбите и венците се свързва с много здравословни проблеми, а с всяка изминала година се променят грижите, които трябва да полагаме, за да запазим усмивката си сияйна, а зъбите здрави и бели.

От 30-годишна възраст

По време на бременност жените имат повишени нива на прогестерон, което води до подуване на венците и предразполага към лека инфекция. Начинът, по който се мият зъбите, е от огромно значение, според експертите, защото помага да се намали рискът от пародонтит и по-сериозна инфекция. Някои изследвания показват, че нелекуваната пародонтоза е свързана с ниското тегло при новородените.

Голяма част от възрастните не мият зъбите си правилно, според Ъруин Смигел, президент на Американската асоциация за стоматологична естетика. Той съветва да се използва мека четка и да се правят нежни кръгови движения под ъгъл от 45 градуса. В случай че това води до болезнено усещане или кървене на венците, действието трябва да бъде спряно. Употребата на конци за зъби, в този момент може да доведе до проблеми с венците.

„При пушачите парадонтозата се развива два-три пъти по-бързо от непушачите“, казва Сали Крам - съветник на Американската стоматологична асоциация. Лечението на тази инфекция при пушачите става по-трудно.

Ако пиете газирани безалкохолни напитки, дори и диетични, те може да унищожат вашите бели зъби, благодарение на високото съдържание на киселина, която отслабва емайла и го прави по-лесно разрушим. Изплакването с флуорид може да помогне за засилване на емайла.

На 40-годишна възраст

Без значение колко сте заети, отделете време за зъболекар, защото той може да забележи признаци на тежко заболяване, което не трябва да се пренебрегва. Например, заболяване на венците може да е признак на неконтролиран диабет.

Освен това след 40-годишна възраст част от хората са предразположени към рак на устната кухина. Стоматологът ви може да забележи симптоми като необичайно подуване, възпаление или безболезнени лезии.

Стресът също може да се отрази на състоянието на зъбите. Стискането на зъбите (което може да се засили, ако сте напрегнати) може да доведе до прекомерно износване и дори напукване, голяма част от тези проблеми се появяват от 30 до 40-годишна възраст и могат да причинят износване на покритието на зъбния емайл. Ако проявите подобни признаци, консултирайте се с вашия стоматолог, който ще ви посъветва как да се предпазите.

Ако имате много пломби или коронки, трябва да ги проверите дали не са се износили. Пукнатините могат да създадат пространство за развитие на бактерии, който причиняват гниене. Не прекалявайте с избелването на зъбите, понеже има доказателства, че това може да повиши чувствителността на зъбите.

Над 50 - годишна възраст

Загубата на костна маса е една от основните причини хората да губят зъби, според д-р Смигел. Здравословното хранене с достатъчно количество калций и витамин D може да помогне, за да поддържате костите си здрави. Ако имате фамилна анамнеза за остеопороза или пародонтоза, стоматологичните прегледи са задължителни.

Много лекарства (включително антидепресанти или лекарства за сърдечни проблеми) водят до изсъхване на устата, причина за поява на кариес. Ако имате суха уста, изплаквайте с флуорид през нощта, за да защитите зъбния емайл. Пиенето на много вода или дъвченето на дъвка без захар, също може да помогне.