Тази сутрин от Националния оперативен щаб съобщиха за първи потвърден случай на коронавирусна инфекция в Сърбия.

България анклав на Балканите, всички проби за коронавирус отрицателни

След като вече и в западната ни съседка има болен, това означава, че се превръщаме в своеобразен анклав на Балканите що се отнася до COVID-2019. От оперативния щаб отново обявиха, че изследваните проби за коронавирусна болест от изминалото денонощие са отрицателни.

Приетите в инфекциозното отделение на ВМА с подозрение за коронавирус вече са твърде много, затова предстои да бъдат включени и други болници, които да поемат тези с подозрителни симптоми или които са били в контакт със заразени.

Обезпокоително е, че броят на болните в Гърция продължава да нараства, и вече надхвърля 30 души. В Хърватска също са регистрирани 5 нови случаи са изминалото денонощие.

В медиите бе обявено за редица случаи на лица, които се поставят под доброволна карантина. По последна информация става въпрос за над 90 души в Монтана и 45 в Сливен, които са се върнали от Италия. На Апенините броят както на новозаразените, така и на починалите продължава да се увеличава значително.

Нарушава ли министерството Закона за здравето

Преглед на глава втора от Закона за здравето раздел 5, Надзор на заразните болести, показва, че към момента мерките, които се прилагат само пристигащите от Италия, Китай, Южна Корея и Иран, са на ръба на закона.

В чл. 59 от Закона за здравето е предвидено, че при възникване на ситуация, при която е възможно разпространение на заразно заболяване, здравният министър въвежда граничен здравен контрол.

Регистрация на потенциално заболели може да се приложи само, ако съответното заболяване е определено в наредба, приета от здравния министър.

От друга страна, на сайта на здравното министерство се появи позиция на министъра на здравеопазването, съгласно която всички мерки, които се прилагат у нас за превенция на COVID-19 са в съответствие с указанията на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Болниците разполагат с достатъчно капацитет да поемат лица, които са със симптоми, наподобяващи COVID-19.

Предстои брифинг на националния оперативен щаб след няколко минути - в 17 часа, на който информацията ще бъде актуализирана що се отнася до брой заболели и дали у нас е налице първи потвърден случай.