Учени от Университета на Уисконсин съобщават, че котките лесно се заразяват с коронавирус и могат да го предават на други котки.

Вирусът се открива в носната кухина на котките

В рамките на експеримента на три животни намазват носните пътища с храчки, получени от човек, заразен с коронавирус. Още на следващия ден вирусът е открит в носните пътища на две от три котки, а за 3 дни се заразяват всички.

Ден по-късно в клетки до заразените котки слагат здрави такива, които учените не заразяват с вируса.

Всеки ден изследователите вземат намазка от носа и от ректума на всички 6 животни и ги проверяват за наличие на вируса.

След 2 дни вирусът е открит в носната кухина на една от котките, на която не го инжектират, а в рамките на 6 дни вирусът се образува при всички животни. В един от ректалните секрети не се открива вирус.

Няма доказателства, че котките могат да заразят човек с COVID-19

Нито една от котките не се разболява и се чувстват прекрасно. Резултатът е, че котките се изчистват от вируса сами, никакви признаци на болест не се появяват при тях.

Учените стигат до заключението, че котките могат да се заразят с коронавирус, а също и да го предават на други животни.

Това означава, че потенциално заразените котки могат да представляват опасност и за хората.

Затова изследователите съветват хората със симптоми на COVID-19 да избягват тесен контакт, а още по-добре да държат животните в отделно помещение, за да ограничат техния контакт с други животни и хора.

Ако пък няма хора в семейството с COVID-19, то с котката може да се общува както преди, да се гали, да се прегръща.

Учените подчертават, че доказателства за предаването на вируса от котки на хора няма засега, не е известно за нито един потвърден такъв случай. Затова хората си остават потенциално опасни източници на коронавирус за други хора.

Тази информация не трябва да се тълкува в посока, че котките са опасни и могат да ни заразят с опасна инфекция, а по-скоро да бъде по-предпазливи.