След притеснителното нарастване с над 300% на ден на новите заразени и вълната от възмущение в социалните мрежи срещу поредното разхлабване на противоепидемичните мерки, днес се отчита доста значим спад до 31 нови заразени в рамките на 24 часа.

София отново с най-много заразени днес

Тенденцията надолу днес е още по-голяма, тъй като направени проби вчера бяха около 1400, а днес са над 1600, а това намалява процентното съотношение на положителните проби.

През последното денонощие старото инфекциозно огнище на столицата отчита най-много заболели, общо 12, най-много от всички останали области, в Ямбол изглежда продължават да се отчитат нови от съществуващото огнище в ромския квартал Райна Княгиня.

След това с 4 нови заразени е Плевенска област, Плевенско е 3-ма нови, в Пловдивско са потвърдени 2-ма нови заболели и един в Пазарджишко.

Почти без промяна остават лицата, заразени с COVID-19, при които е преценено, че се нуждаят от болнично лечение, това се отнася и за тези, които са в тежко състояние – техният брой е около 50.

До почти 100 се увеличават случаите на летален изход, при които е установена коронавирусна инфекция.  

В болница в Монтана е приет 79-годишен мъж от дома за възрастни хора в град Кула. Възникнали са усложнения и се е стигнало до неблагоприятния изход.

В болница Света Анна в София е хоспитализирана жена на 75 години, за която е известно, че е развила COVID-19 пневмония и също се е стигнало до летален изход.

В УМБАЛСМ Пирогов е бил хоспитализиран мъж на 87 години, който е бил с няколко сърдечни заболявания и на фона на тях – онкологична патология + коронавирусна инфекция.

За съжаление, и при него се е стигнало до летален изход. Така за изминалото денонощие общият брой на случаите на летален изход са 3.

Защо отмениха съобщенията в 17 часа за заболите

Още вчера стана ясно, че е имало среща между Оперативния щаб и министър-председателя, на която е било взето решение данни за броя на заболелите вече да се обявяват само по веднъж на ден, а не както досега по 2 пъти.

Всъщност това предложение да има брифинги по два пъти дневно на Оперативния щаб дойде от премиера още в началото на март. Първоначално, дори каза да са по три пъти дневно, впоследствие се утвърдиха като часове всяка сутрин 8 и 17 часа.

Веднъж пък брифинг бе даден само веднъж в 17 часа, но този вариант бързо отпадна и се премина към сутрешен брифинг и следобед съобщение на сайта на здравно министерство.

Преди около 2 седмици пък председателя на Оперативния щаб неочаквано слезе от екран. Появиха се какви ли не слухове, че може да е свален от премиера и щаба да е разпуснат.

Вълната от коментари тогава принуди премиера да даде извънредна пресконференция, на която бе и председателят на оперативния щаб.

Този начин на обявяване на информацията, сякаш изкара най-дълго, до вчера, когато се премина, само към сутрешно обявяване на данните.

Най-вероятно съображенията за това са да не се нагнетява допълнително напрежение, макар и вече хората приеха новото положение, повечето спазват мерките, но не се впечатляват толкова колкото в началото.

Малко над 4% с антитела срещу COVID-19 у нас

По отношение на лицата, които с антитела срещу COVID-19 у нас и данните от вече 25 лаборатории в страната, които се публикуват в специална платформа, са направени над 4000 бързи теста.

Някои от лабораториите съобщиха, че използва американски, но с антитела са около 4% от тестваните.

За колективен имунитет у нас не може да става и дума, подобна е ситуацията, дори и в най-засегнатите европейски държави.

Испания днес обяви, че само 4,4% от хората имат антитела срещу коронавирус, Франция съобщи за около 5% с антитела.

Тестването върви сравнително слабо, например, на 13 май са направени над 160 бързи теста, докато 18 референтни лаборатории вчера са обработили над 1600 проби по метода PCR.

Затова председателят на оперативния щаб може и да се окаже прав, че с тези 4% с антитела, няма смисъл от масово тестване с бързи тестове.

Колективен имунитет може да се постигне единствено с ваксина, тогава всички, за които не е противопоказна ваксинацията, ще имат такива и ще могат да предпазят съответно най-рисковите групи.