Антиоксидантите са жизненоважни съединения, защото унищожават свободните радикали и подобряват физиологичното състояние на организма. В последните десет години, учени от цял свят започнаха да провеждат сериозни проучвания, относно действието на едно интересно вещество – астаксантинът.

Какво представлява астаксантинът

Астаксантинът е вещество от групата на каротиноидите. Той е натурално Съединение, което се добива при отглеждането на микроводораслите Haematococcus pluvialis. Освен това, е и съставен елемент в мускулната тъкан на сьомгата. Той е и “виновникът” за красивият розов цвят на скаридите и фламингото.

Съществува, разбира се, и синтетично добит астаксантин.

Макар, че е от класа на бета-каротина, лутеин а и ликопена, той не се метаболизира от витамин А. Това е добре, защото витамин А е мастноразтворим витамин, чието предозиране чрез провитамини може да доведе до последици за здравето.

Интересен факт е и, че този антиоксидант може да се използва и като оцветител, който е одобрен за влагане в храни както в САЩ, така и в Европа. Влага се в храната на кокошките носачки, за да може жълтъците на яйцата им да придобият по-наситен и червеникав цвят, а също така се добавя и към храната на сьомгите, отглеждани в специални ферми, за да придобие месото по-приятен и натурално розовеещ цвят.

Какви са ползите от употребата на астаксантин

  • Забавя процесите на стареене;
  • Има противовъзпалително действие;
  • Увеличава защитните сили на имунната система на тялото;
  • Намалява риска от развитие на нервно-дегенеративни заболявания, а също така ги и забавя, ако вече са възникнали;
  • Подобрява зрението и се препоръчва на хора, страдащи от очни болести, като макулна дегенерация и катаракта;
  • Полезен е за здравето на сърдечно-съдовата система;
  • Редуцира нивата на лошия холестерол;
  • Подобрява плодовитостта;
  • Препоръчва се за възстановяване на мускулите при усилен физически Труд;
  • Може да помогне за облекчаване на симптомите на диспепсия (лошо храносмилане);
  • Има защитен ефект от вредните въздействия на слънчевите лъчи върху кожата и др.

Как да си набавим астаксантин

Установено е, че оптималната дневна доза от това вещество е 6мг на ден, макар че все още не е доказано дали по-големи дози от продукта биха имали негативен ефект върху здравето.

Той може да се набави, най-вече, от хранителни добавки, като е важно да следите как е добит този антиоксидант. За най-полезни се смятат добавките, при които астаксантинът е добит от водорасли и морски дарове.

Разбира се, може да си набавите астаксантин и докато си хапвате вкусно пъстърва, сьомга, скариди и ракообразни морски обитатели.

В някои биомагазини можете да срещнете дрогди и специфични видове мая, в които също се съдържат немалки количества от полезното вещество.