Бременността – това е време за радост и надежди, предусещане за прекрасни промени в живота. Но докато детето и коремът растат, бременността може да създаде немалко дискомфорт. Например, кожен сърбеж.

И макар в повечето случаи този симптом да не е толкова неприятен, както силната токсикоза и постоянните киселини, но е важно да се знае защо започва и какво да се прави.

Слабото раздразнение на кожата обикновено е безвредно, но е важно да се обърне внимание на останалите симптоми.

При напреднала бременност сърбежът може да е признак на проблеми.

Какви са най-честите причини за дискомфорт, кои са най-простите домашни процедури и в кои случаи е необходима консултация с лекар.

Чувствителност и раздразнение на кожата при бъдещи майки

Кожата се подлага на големи изпитания, тъй като тялото се променя с всеки нов етап на бременността. Когато коремът и гърдите стават по-големи, кожата на тях се разтяга. Могат да се забележат стрии, зачервяване и сърбеж в тези области

Триенето на кожата в дрехите или в друга кожна зона може да влоши ситуацията – до обриви, петна и поява на участъци на раздразнение.

Екзема

Екземата е един от най-разпространените проблеми с кожата по време на бременност. Дори при жените без екзема в анамнезата преди бременността такава може да се развие, особено в първия и във втория триместър.

Симптомите на екзема са сърбеж, обриви, възпаление и усещане за парене на кожата.

Екземата, възникваща за първи път по време на бременност, най-често се развива, ако при жените токсикозата протича тежко през първия триместър на бременността.

Ако обаче жената е страдала от екзема, преди да забременее, в 75% от случаите по време на гестацията симптомите отшумяват.

Екземата обикновено не влияе на състоянието, а за първи път възникналия по време на гестация проблем, обикновено отшумява след раждането.

Псориазис и бременност

Тези, които страдат от това заболяване, съпровождащо се с поява на петна със зачервена, сърбяща и суха кожа, биха били радостни да научат, че симптомите обикновено отслабват по време на бременност.

Изследователи все пак отбелязват, че някои бъдещи майки е възможно да изпитват постоянни проблеми с кожата през целия период на бременността. Този вариант за щастие е доста рядък – измененията в имунната система, предизвикани от гестацията, намаляват симптомите на псориазис.

Холестаза – особеност на реакцията на организма

Силният кожен сърбеж в третия триместър на бременността може да е предизвикан от задържане на жлъчна течност в черния дроб.

Това състояние възниква в отговор на нарушение на функцията на черния дроб в съчетание с влиянието на хормоните на бременността или изменения на храносмилателните процеси.

Жлъчните киселини при норма влияещи само на храносмилането се натрупват в кожата и на други тъкани. Това предизвиква сърбеж, от слаб до нетърпим.

Тази патология на бременността може да се проявява в семейната анамнеза и да се предава по женска линия. Повишен риск от холестеза се наблюдава при бременност с близнаци, семейна анамнеза за чернодробни заболявания и при наличие на холестаза при предходна бременност.

Симптомите на холестаза са:

  • Сърбеж по цялото тяло – особено по дланите или стъпалата;
  • Сърбеж, който се усилва през нощта;
  • Гадене или стомашно разстройство;
  • Болка в горната част на корема отдясно.

Симптомите трябва да изчезнат скоро след раждането, когато чернодробната функция се върне към нормата.

Домашни процедури – как да облекчим кожния сърбеж

В съчетание с медикаментозната терапия за борба с кожния сърбеж при бременност помагат безопасни за бъдещите майки процедури, които могат да се направят в домашни условия.

Лосиони и мехлеми

Съществува цяла съвкупност от лосиони и мехлеми, които могат да успокоят раздразнена кожа. Какаовото масло е подходящо за суха, разтегната кожа, и е достъпно в повечето аптеки. Опитайте да нанасяте маслото сутрин след душ на суха и чиста кожа, и вечер преди лягане.

Ако страдате от екзема, то тогава е добре да се направи консултация с личния лекар, който да даде направление за дерматолог. Много лосиони не се препоръчват по време на бременност или могат да се използват само в малки дози.

Свободни дрехи

За да се избегне протриване или раздразнение на кожата, носете свободни дрехи от натурални влакна, например, от памук, които позволяват свободни движения, а на кожата да диша.