Годината започна бурно. На 31 декември представителите на СЗО в Китай получават информация за случаи на атипична пневмония с неизвестен произход в град Ухан.

През първите 3 дни на 2020 г. броят на болните нараства до 44 души, а на 7 януари успяват да изолират провокатора на болестта – и става ясно, че става въпрос за нов вирус.

През следващите 3 седмици тази тема излиза начело в медиите по цял свят. Лекари, учени, журналисти и политици обсъждат дали сме на прага на нова пандемия или и този път всичко ще се размине.

Какво се знае за новия вирус, който се разпространи извън Китай

Какво знаем за коронавирусите

Самото название на вирусите от това семейство е свързано с тяхната форма: коронавирусът има „слънчева корона” от израстъци, които излизат от неговата външна мембрана.

Коронавирусите се разпространяват по въздушно-капков път и попадат в организма на бозайници и птици чрез горните дихателни пътища и храносмилателната система.

При човек се развиват съответните респираторни симптоми – кашлица и хрема. Това са доста разпространени вирусни инфекции – на тях се падат от 10 до 30% от всички вирусни простудни заболявания.

За първи път представител на това семейство е изолиран през 1965 г. при пациент, който страдал многократно от хрема. Геномът на вируса представлява РНК. Днес е известно за съществуването на почти 40 коронавируси, значителна част от които засягат животни и птици и са безопасни за човек.

Само 6 коронавируси могат да заразяват хора, и 4 от тях предизвикват само леко неразположение и само единици са наистина опасни за нас.

Китайски коронавирус на 2019 г.

Първите съобщения в медиите за случаи на атипична пневмония, предизвикана от неизвестен досега провокатор, се появяват в началото на този месец. Първите болни били свързани с пазара на морски дарове.

В рамките на изследването се оказва, че патоген е вирус от същото семейство, както и печално известните коронавируси SARS-CoV – провокатор на тежък остър респираторен синдром, и MERS-CoV, който води до близкоизточен респираторен синдром. СЗО дава име на находката 2019-nCoV, което означава нов коронавирус на 2019 г.

Засега според съществуващите данни смъртността от новия коронавирус е около 2-3%, което е съпоставимо с показателите при печално известния испански грип от 1918 г.

Това е много по-висок показател от този на обикновения сезонен грип, за повечето щамове смъртността е около 0,1%, но много по-нисък, отколкото за другите два коронавируса, станали причина за големи епидемии в периода 2002 и 2012 г.

В ранните стадии симптоми под формата на кашлица и хрема е възможно да не се проявяват на практика. Но след това състоянието на човек започва бързо да се влошава – кашлица с инфлитрат в белите дробове и хрема, съпровождаща се с повишена температура.

В тежки случаи се наблюдава задух, хипоксемия – недостиг на кислород в кръвта, честотата на сърдечните съкращения се понижава до 30 удара в минута, бързо се развива белодробно увреждане.

В критично състояние се развива дихателна недостатъчност, септичен шок, полиорганна недостатъчност.

Лекарите напомнят, че все още не се знаят много неща за новия вирус. Навярно има и безсимптомни случаи на заболяването. Затова се предполага, че истинският брой на заразените 10, ако и не повече пъти, превишава броят на хоспитализациите. В този случай рисковете от разпространение на вируса нарастват, но показателите за смъртността са много по-ниски.

Мишки, змии, хора и други животни

Коронавирусните инфекции – това са зоонозни заболявания, затова във всички известни случаи заразяването на човек е ставало за първи път от животни. Как е възможно това?

Основният проблем при създаване на антивирусни лекарства и ваксини е тяхната потресаваща променливост. Вирусите мутират постоянно – с различна скорост в зависимост от вида и условията.

Напълно реално е вирусът, докато се предавал между отделните видове животни, да се е променил, което му е дало възможност да включи в списъка със засегнатите обекти и човек.

Първичните източници на предходните епидемии на коронавируси са прилепите. Междинни гостоприемници между прилепите и хората са вид котки и камилите.

Коронавирусът на 2019 г. не е изключение, тъй като тръгва от местния пазар на морски дарове. Но поради силната си променливост започна да се предава и от човек на човек.

У нас шансът вирусът да дойде е малък, макар че има теоретична вероятност чрез пътуващите от Китай, но предвид малкото директни полети, всичко е в границите на процента.