Понякога е виновен твърде бурният секс, а друг път сериозни заболявания.

Ако сте забелязали кръв след интимна близост еднократно и кръвотечението е малко количество, можете да си отдъхнете, най-вероятно всичко ви е наред. Понякога такива ситуации се случват, но най-често те не крият опасност за здравето и не е необходимо да си записваме час при гинеколог.

Следва обаче да научим, поради какви причини може да се появи посткоитална кръв. Това е важно, за да не се пропуснат признаци, които сигнализират за редки, но сериозни нарушения.

Откъде се появява кръв след секс

Вариантите може да са няколко:

Микротравми на влагалището

Появяват се, например, след бърз секс. Заради липсата на любовна игра женското тяло не успява да образува достатъчно естествена смазка, и пенисът разкъсва тънката лигавица и затова се появяват няколко капки кръв.

Сухота на влагалището

Това е дълготрайно състояние. До него най-често води недостиг на женския хормон естроген, който осигурява еластичността на тъканите на влагалището и образуването на смазка. Нивото на естроген може да се понижи по много причини:

 • Раждане и кърмене;
 • Тютюнопушене;
 • Менопауза и период на пренастройване на организма преди нея;
 • Имунни разстройства;
 • Прием на лекарства, понижаващи нивата на естроген;
 • Видове терапия на рак, които влошават функцията на яйчниците;
 • Отстраняване на яйчниците.

Понякога до сухота на влагалището водят и несвързани с естрогена причини. Например, прием на някои лекарства против алергия и простуда.

Вагинит

Това е общо название за възпаление на влагалището. Вагинитът може да бъде предизвикан от инфекция, недостатъчно добра хигиена или неподходящ за подмиване сапун или гел.

Венерически болести

Инфекциите, предаващи се по полов път, са множество. Те могат да предизвикат болка по време на секс и леко кръвотечение след това. Но обикновено венерическите заболявания сигнализират за себе си и без интимна близост – сърбеж, парене и необичайно силни менструални течения.

Силни маточни съкращения

По време на оргазъм маската се съкращава. Ако е много силно, започва да се отлепва и да кърви ендометриума – нейната лигавица. Особено често това се случва няколко дни преди началото на менструалния цикъл.

Ендометриоза

Това е състояние, при което ендометриумът се разраства и излиза извън пределите на матката. Ендометриозата също може да напомня за себе си с няколко капки кръв, появили се веднага след секс – особено в случай, че интимните ласки са известно време преди менструалния цикъл.

Ерозия на маточната шийка

Маточната шийка – това е тясната долната част на матката, която я съединява с влагалището. При ерозия на нейния епител – тъканта, покриваща матката, може да се увреди, измести, да има язви и други дефекти. Затова и понякога може да кърви леко след бурен секс.

Полипи на шийката на матката

Така се наричат доброкачествените образувания на шийката. Не са опасни, но могат да създадат проблеми при зачеването или леко посткоитално кръвотечение.

Дисплазия

Това е нарушение, при което на епитела се появяват видоизменени клетки, и вече е лош симптом. Дисплазията на маточната шийка се смята за предраково състояние.

Рак

С посткоитални кръвотечения понякога се проявяват онкологични процеси във влагалището или матката.

Кога трябва да се обърнем към гинеколог

Във всеки случай, ако кръвотечението от влагалището след секс е станало регулярно, тоест повторило се е повече от два пъти. Това още не е признак на някакво сериозно нарушение, но все пак е необходима консултация с лекар, макар и за собствено спокойствие.

Но има симптоми, при които е необходимо веднага да се отиде при гинеколог, дори и ако кръвта след интимност се е появила за първи път. Ето и кои са те:

 • Сърбеж и парене в областта на половите органи;
 • Същите симптоми при уриниране;
 • Болка по време на интимната близост;
 • Кръвта е повече – не само няколко капки;
 • Осезаема болка в долната част на корема;
 • Кръвотечение, дори и леко, е възникнало в периода в постменопауза, тоест след като окончателно приключи месечния цикъл;
 • Гади ви се, или дори се е появило повръщане;
 • Има и други течения от влагалището, освен кръв. Например, под формата на извара или обилна слуз.

Лекарят прави преглед, предлага някои изследвания и въз основа на резултатите поставя диагноза. В зависимост от нея се назначава лечение, което слага край на кръвотечението и на болките след интимност.