Учени от Институт по обществено здраве в САЩ твърдят, че понижаването на работната заплата се отразява силно неблагоприятно на здравето на работниците и служителите.

Защо намаляването на заплатата се отразява негативно на личността

Проблемът с намаляването на доходите придоби особена актуалност по време на пандемията, когато заради икономически трудности, предизвикани от режима на изолация, компаниите започнаха масово да уволняват своите работници и служители или да намаляват заплатите им.

Предходни изследвания показват, че при хората, на които доходите редовно се понижават в рамките на 15 години се повишава риска от развитие на инсулт, инфаркт и преждевременна смърт.

Освен това понижаването на заплатата е свързано с отслабване на когнитивните функции при хората на средна възраст.

В своето изследване учените подчертават, че става въпрос не за бедност, която става причина за влошаване на здравето.

Намаляването на заплатата създава стрес на повечето хора, което разрушително действа на организма.

По време на стрес в организма се образуват вещества, които предизвикват възпалителни процеси в кръвоносните съдове, водят до повишаване на кръвното, и като резултат увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания.

Освен това в много развити държави доходът и работата – това е гаранция за наличие на медицинска застраховка. Загубата на работа е свързана със загуба на достъп до обичайната гарантирана медицинска помощ.

Какво се случва със здравното осигуряване след уволнение

У нас ако съкратеният или напусналият по взаимно съгласие запазва здравноосигурителните си права, докато получава обезщетение за безработица, ако обаче в този период не може да си намери работа, то тогава трябва да си плаща сам здравните осигуровки.

Ако 3 месеца има пропуск, здравноосигурителните му права се прекъсват, вариант е, ако няма повече от един имот на свое име и автомобили, да подаде заявление за социални помощи, така от Агенция за социално осигуряване ще му плащат здравни осигуровки.

И третият важен фактор – намаляването на доходите често води до влошаване на качеството на живот – преминаване към по-евтина, но не толкова полезна храна. Човек може да изпадне в депресия – да започне да пуши и да пие.

Учените препоръчват на хората, които поради различни причини са с по-ниска заплата, вследствие на епидемията, да гледат напред и да разчитат на по-благоприятна перспектива, да опитват да противостоят на изкушенията – тютюнопушене и употреба на алкохол, да спортуват и да не пренебрегват тревожните сигнали от собствения им организъм.