Отношението на повечето хора към новата инфекция варира от пълно отрицание на опасността до панически ужас при вида на открито човешко лице на разстояние по-малко от 100 метра.

В съзнанието на тревожните хора вирусът е навсякъде – излизането на улицата се съпровожда със смъртна опасност, а отиването до магазина се превръща в момента, от който започва да се отброява инкубационния период.

Но съществуващите понастоящем данни за новия коронавирус ни позволяват да твърдим, че вирусът не е толкова страшен, колкото ни се струва.

Какви ситуации представляват реална опасност от заразяване

Коронавирус – кашлица, кихане и дишане

Ще се разболее ли човек, ако вдиша един единствен вирус? Не, няма да се разболее, а ако са 10? Също едва ли, имунната система не е толкова слаба, че да не може да се справи.

Колко вируси трябва да попаднат в носа или в устата наведнъж или поне за кратък, за да пробият защитните системи на организма и да предизвикат заболяване?

Отговорът на този въпрос е свързан с понятието вирусно натоварване. Това е количеството вирусни частици в зададения обем слюнка, тайната, тайната на лигавиците, кръвния серум, урината и всяка друга биологична течност на организма.

В някои течности вирусите ще са повече, в други по-малко. Това обикновено е свързано с обстоятелството какви клетки предпочита вирусът, къде се размножава и колко дълго се разпространява из организма.

По отношение на най-интересното за нас към този момент вирусът SARS-CoV-2. Известно е, че най-много се съдържа в слюнката и в слузта, която активно се образува от специалните клетки на лигавицата на горните дихателни пътища.

Това означава, че вирусът с кашлица, кихане и с дъха се разпръсква наоколо. Големите капки с вируса попадат на земята и на други повърхности, а микроскопичните капки още известно време ще са във въздуха под формата на аерозол.

Продължителността на неговия живот е кратка – веднага щом водата се изпари, вирусът загива, тъй като не разполага със защитни механизми. Не е приспособен да съществува извън жив организъм.

Докато вирусът е още жив, околните има вероятност все още да го вдишат.

При кашлица от устата на болния се отделят около 3000 капчици с вируси със скорост 30 километра в час.

Кихането – крие най-голям риск от заразяване

Кихането е най-опасното за околните действие – почти 30 000 капчици излизат в околната среда със скорост 120 километра в час, като повечето капки са във вид на аерозол, затова продължителността на тяхното разпространение е по-голяма, отколкото при кашлица.

Дишането е най-безобидният способ за разпространение на коронавируса. Броят на издишаните капки храчки при дишане през устата може да е от 50 до 5000, но тяхната скорост е ниска, затова на практика всички те се отлагат по земята или на повърхностите, които са близо до болния.

Още по-малко капки се отделят при издишване през носа.

Важно е да знаем, че основното струпване на вирусни частици в горните дихателни пътища е дълбоко в носоглътката. Затова и при стандартно дишане концентрацията на вирусните частици в издишвания въздух е минимална.

За SARS-CoV-2 точни данни няма засега, а за грипа има – 33 вирусни частици в минута отделя заразен човек при стандартно дишане. При разговор тяхното количество нараства до 200 единици в минута.

Изследванията показват, че честотата на откриване на коронавирус в пробите от храчки от дихателните пътища започват постепенно да се увеличават 3-4 дни преди появата на първите симптоми – човек се превръща в източник на инфекция.

Вирусното натоварване достига максимум в първите след появата на първите симптоми и постепенно се понижава от четвъртата седмица на заболяването.

Как можем да се сдобием с критична доза от вируса

Учените уточняват, че засега не може да се каже с точност какво количество коронавирусни частици е минимална доза, необходима за заразяване. Предполага се, че това са от няколко стотин до 1000 единици от вируса.

Когато това количество наведнъж попадне в дихателните пътища, голяма част от тях загива. Няколко от тях, може би, 1-2 от 100 пробиват всички защити и въвеждат своето РНК в клетките с рецептори ACE2.

Това отключва процеса на образуване на нови вируси, които се появяват след 1-2 денонощия.

1000 вирусни частици можем да получим с едно вдишване, ако до нас кихне болен с COVID-19. Навън трудно може да стане, тъй като движението на въздушните маси понижава вирусните частици на практика до нула.