Експерти от COVID Trauma Response Working Group твърдят, че при всеки трети човек, хоспитализиран с коронавирусна инфекция, по-късно се развиват симптоми на посттравматично стресово разстройство.

До тези заключения учените стигат според резултати от анализ на данни за преболедували от SARS-CoV-1 и MERS-CoV – коронавируси, които стават причина за епидемии през 2002-04 и през 2012 г. съответно, а също и за хора, които вече са преболедували от COVID-19 през тази година.

Оздравелите от COVID-19 ще имат нужда и от психиатър

В рамките на изследването били анализирани данни от общо 70 изследвания по тази тема.

Обработени са данните на повече от 3500 души, които имат 1 от 3 психични разстройства – посттравматично стресово разстройство, депресия и тревожност, развиващи се след хоспитализация, заради коронавирус.

Периодът на наблюденията е средно 3 години. Оказва се, че при 15% от хората, озовали се в болница със SARS-CoV или с MERS-CoV, в рамките на година след това се развивали депресия и/или тревожност.

Още 15% от такива пациенти страдат от отделни проявления на тези психични разстройства без клинична диагноза. Накрая, повече от 15% от всички преболедували се оплаквали от хронична умора, промени в настроението, сънни разстройства, липса на концентрация и памет.

Хоспитализацията и изолацията ли са причина за психичните нарушения

Анализ на данните от изследванията на пациенти с COVID-19 показва, че делириум се е развил при 26 от 40 пациенти в отделения за реанимация, а по-леките проявления на психичните нарушения се наблюдавали при 40 от 58 пациенти.

Средно всеки 4-ти, хоспитализиран с COVID-19, се сблъсква с делириум, което повишава времето за престой в болница и се увеличава риска от летален изход.

Учените отбелязват, че данните за коронавирусите SARS-CoV-1 и MERS-CoV-1, а също и резултатите от наблюденията на хора, прекарали COVID-19 показват необходимост от провеждане на дългосрочно наблюдение на тези пациенти.

Към настоящия момент трябва да се отчита, че хората, излезли от болница след COVID-19 е възможно да се нуждаят от помощ на психотерапевт или дори на психиатър.

След излизането от болница, прекаралият заболяването трябва да се изолира за още 28 дни, така общо за справянето с инфекцията са необходими близо 2 месеца, а това е повече от депресиращо и потискащо.