През септември 2018 г. бъдещата служителка на лабораторията на Калифорнийския университет в Сан Диего минава инструктаж, преди да започне на новата си работа.

Заразяването с вариола е възможно и днес

Предстояло ѝ да работи с вируса на ваксината срещу вариола – VACV, който в продължение на десетилетия се използва като жива ваксина срещу вариола, истинска едра шарка, а сега активно основно в генното инженерство.

В рамките на техниката на безопасност ѝ предлагат да се ваксинира срещу вариола в случай на случайно заразяване.

 Жената отказва. Но само 3 месеца по-късно, в опит да инжектира модифицирана версия на вируса на вариолата в опашката на мишка, случайно си убожда пръста с иглата, и може би в този момент съжалява, че не се съобразила с инструкциите за безопасност.

Пострадалата се обръща към ръководството на лабораторията, което я изпраща директно в отделението за спешна помощ.

Жената се лекувала, както е редно, но на 10-тия ден пръстът, който си убола с иглата с ваксината, се подул силно. Само след денонощие започва треската, увеличават се лимфните възли, като състоянието на пръста значително се влошило.

След преценка на ситуацията, инжектират на лаборантката антитела към кравешка шарка, за да се подпомогне имунната система на жената в борбата с вируса, а също и инхибиторът на вируса под название tecovirimat.

Защо ваксината срещу вариола не трябва да се пренебрегва

Треската и възпалението на лимфните възли намалели около 48 часа след поставянето на ваксината, но състоянието на пръста се влошава в продължение на месец.

Авторите на доклада по този случай заключават, че лаборантите, работещи с вируси от подобен тип, трябва да се запознаят по-добре с вирулентността на щамовете, с които си имат работа. И ясно осъзнават рисковете от случайно убождане с игла.

При така създалата се ситуация се налага лаборантката да си вземе 4-месечен отпуск с цел изключване на риска от разпространение на вируса. По-късно признава, че е подценила опасността от заразяване и предимствата на ваксината.

Както е известно, вирусът на вариолата, истинската едра шарка става причина за смъртта на стотици милиони няколко века, преди откриването на ваксината срещу него.