При здрави хора грипът обикновено минава от само себе си за около седмица. Но може да предизвика и тежки усложнения и дори смърт сред по-уязвимите категории – деца, бременни и при някои заболявания.

Предразположение към пневмония при астма на фона на грип

Едно от тези заболявания е астмата. Астматиците са с предразположение към пневмония като усложнение на грип, и като цяло последствията от заразяване с грип са много по-сериозни.

Грипният вирус предизвиква възпаление в дихателната система, което не само провокира характерните симптоми на астма – задух и усещане за натиск в гърдите, но се предизвиква и тяхното усилване, понякога с пъти.

Причината, поради която се проявява толкова сериозна реакцията на грип, не е напълно изяснена.

Вероятно от значение е фактът, че дихателните пътища на хората, страдащи от астма, се отличават от тези на здравите хора.

Белите дробове на астматиците образуват повече слуз и са с по-малко епител. Това означава всъщност, че дихателните пътища на астматиците имат по-малко място за въздух, тъй като са с намален обем.

Как да се намали риска от усложнения при грип на фона на астма

Спазмът, предизвикан от инфекциозно възпаление може да е фатален.

Неотдавнашно изследване показва, че в eпитела на дихателните пътища на здравите хора има механизми, предпазващи ги от увреждане на грипния вирус.

При астматиците тази естествена защита срещу инфекциите е много по-слаба, затова грипният вирус може да навреди повече на техните бели дробове.

Грипът също води до повишено отделяне на слуз, което може да блокира дихателните пътища при астма.

Всички заедно водят до значителен риск от усложнения. От грип белите дробове при астма се подлагат на сериозни и дори дълготрайни увреждания.

При астма най-доброто решение е поставяне предварително на ваксина, която предпазва от развитие на усложнения на грип, каквото например е пневмонията.

Все още не е късно за поставяне на противогрипна ваксина, още повече, че през септември бяха направени промени в състава, поради мутация на грипния вирус, наблюдавана по време на грипната епидемия през зимния сезон в Южното полукълбо.