Описание

Лайшманиоза представлява паразитно заболяване, чийто ареал на разпространение са тропиците, субтропиците и Южна Европа. У нас огнищата на заболяването са южните погранични райони.

Болестта се причинява от паразити Leishmania, които се разпространяват чрез пясъчни мухи. В България обаче основен преносител и източник на опаразитяване са разболели се хора и някои бозайници като кучета, лисици и чакали.

Съществуват няколко форми на заболяването при хората, а най-често срещаните от тях са кожна, която е причина за образуването на кожни рани и висцералната форма, която засяга някои вътрешни органи, обикновено далак, черен дроб и костен мозък.

Какви са симптомите?

Кожна лайшманиоза

При някои хора паразитозата протича без никакви симптоми или признаци. При хората, при които се проявяват клинични изяви, развиват една или повече рани по кожата. Раните могат да се изменят по размер и форма с течение на времето.

Първоначално раните изглеждат като папули или нодули, а след това се превръщат в язви с вид на вулкан с издигнати краища и кратер по средата. Върху раните могат да се формират корички.

Раните обикновено са безболезнени, но е възможно и да са болезнен, ако лимфните възли са разположени в близост до раните, например под мишницата, ако раните са по рамото или по ръката.

Висцерална лайшманиоза

Тази форма на заболяването също при някои хора протича асимптоматично. А при хората, при които се развиват симптоми, те най-често са повишена температура, загуба на тегло, уголемяване или подуване на далака и черния дроб.

Възможно е опаразитените да имат намален брой кръвни клетки, например на червени кръвни клетки /анемия/, на бели кръвни клетки /лекопения/ и на тромбоцити /тромбоцитопения/.

Какви са потенциалните усложнения?

При кожната форма възможните усложнения са:

• Кръвоизливи;
• Други инфекции, дължащи се на отслабената имунна система, като е възможно да се окажат фатални.
• Обезобразяване;

Висцералната форма често е фатална. Въпреки това смъртта често възниква в резултат на възникналите усложнения, а не от самото заболяване. Хората, болни от СПИН, са изложени на много висок риск от развитие на усложнения и също така често не се повлияват положително от прилаганото лечение.

Лечение на лайшманиоза

Лечението се извършва с антипаразитни лекарства като амфотерицин В. При кожната форма язвите често заздравяват сами, но това може да отнеме месеци и да останат грозни белези.

И затова лечението може да ускори излекуването и да допринесе за намаляване на белезите, също така ще предотврати и развитието на усложнения. Когато раните по лицето са предизвикали обезобразяване се прибягва до пластична хирургия.

Висцералната форма на паразитозата във всички случаи изисква лечение и за тази цел се използват няколко лекарства. Най-често се прилагат препарати, съдържащи антимонови съединения, като меглумин антимонат и натриев стибоклюконат.

Възможно ли е да се предпазим?

Няма одобрени ваксини и лекарства, които могат да се прилагат профилактично. Единственият начин да се предотвратите заболяването е като се предпазите от ухапване от пясъчна муха или от контакт със опаразитен човек или животно.

За да ухапване от пясъчна муха трябва:

• Носете дрехи, покриващи доколкото е възможно кожата. Препоръчително е да носите блузи или ризи с дълъг ръкав, които да са загащени в панталоните, и възможно по-дълги чорапи.
• Използвайте репеленти против насекоми за откритите места на кожата и в краищата на панталоните и ръкавите. Най-ефективните репеленти съдържат диетил-мета-толуамид, по-известен като DEET.