Описание

Болезнен тик на лицето или тригеминална невралгия представлява тежко заболяване, характеризиращо се със силна, пронизваща болка от едната страна на лицето.

Тя произтича от едно или повече разклонения на нерва, обезпечаващ чувствителността на лицето – троичния нерв. Смята се за най-болезненото заболяване, което засяга хората.

Болката обикновено продължава от няколко секунди до няколко минути. Тя може да бъде толкова силна, че лицето ви да трепне неволно, оттам произлиза и терминът тик. Обикновено няма болка или изтръпване между пристъпите или дисфункция на мускулите на лицето.

Повечето хора чувстват болки в челюстта, бузите или устните само от едната страна на лицето. Болката обикновено се проявява чрез леко докосване на лицето или устата и възниква от същата страна, на която е осъществен допира.

Болката е толкова силна, че засегнатите могат да се страхуват да говорят, да се хранят или да се движат по време на пристъпите.

Въпреки че е възможно със седмици и дори месеци болните да имат постоянно болезнени пристъпи, обикновено с месеци и дори години не се проявяват никакви симптоми на заболяването. Болката, предизвикана от тригеминалната невралгия обикновено се овладява с медикаменти или операция.

Болезненият тик на лицето е заболяване на средната или по-напредналата възраст. Жените биват засегнати по-често от мъжете. Същото хората болни от множествена склероза биват по-често засегнати от останалите хора.

Какви са симптомите?

Основният симптом на тригеминалната невралгия е внезапна силна, пронизваща, остра болка, наподобяваща състояние на електрошок, от едната страна на лицето. Най-често са засегнати второто и третото разклонение на троичния нерв и затова болката се усеща в долната половина на лицето.

Болката се появява на пристъпи, които траят от няколко минути, възможно е да се развиват по няколко пристъпа дневно. Засегнатият не изпитва болка между пристъпите.

Обикновено пристъпите на болка имат склонността да стават по-често и по-устойчиви с течение на времето.
Пристъпите често са инициирани от физическа стимулация на определена тригерна точка от страната на лицето, на която възниква болката.

Тригерните точки могат да се намират навсякъде по лицето или в устата или в носа. Тези точки, при чиято стимулация започва болезнения пристъп обикновено не са на същото място, където засегнатият усеща болката.

Дейностите, които могат да бъдат непосредствени причинители на болката са говорене, хранене, миене на зъбите или дори насочването на хладен въздух към лицето. Страдащите от болезнен тик на лицето не загубват вкусовите си способности или чувствителността на лицето си.

Лечение на болезнен тик на лицето

Лечението започва с изписването на болкоуспокояващи, за да бъде овладяна силната болка. Прибягва се до хирургическа интервенция, само при положение, че лекарствената терапия не е ефективна или засегнатият не може да понася страничните ефекти от нея.

Множествено медикаменти са ефективни за облекчаването на болката, като най-често предписваните са антиконвулсанти. Тези лекарствени средства спомагат за спиране дразненето на троичния нерв от режещата болка.

Най-често предписвания антиконвулсант е карбамазелин. Други видове лекарства от този вид, които могат да използват са фенитоин и габалентин. Първоначално се предписват по-малки дози от тези лекарства, но впоследствие биват увеличавани, за да се овладее усилващата се с течение на времето болка.

Честите нежелани реакции от приема на антиконвулсанти са сънливост, замайване, двойно виждане и гадене. Рядко засегнатите развиват и заболявания на черния дроб и костния мозък.