Лечението на мазоли е най-добре да се провежда в козметичен салон, където се използват най-ефективните средства за отстраняване на загрубяла кожа. А третирането им в домашни условия е целесъобразно, когато са незначителни.

Лечение на мазоли на петите

Днес съществува огромен арсенал от медицински и козметични средства, които успешно се използват за лечение на сухи мазоли. Дори ако мазолите са на петите ви вече повече от година, можете да се избавите от тях напълно.

За лечението на мазоли на краката в козметичните салони могат да се използват специални апарати за отстраняване на грубия слой на мазола. Също така се прилагат и кератолитични средства, в чийто състав влиза салицилова киселина, сода каустик, калиев сапун о други компоненти.

Мазоли на пръстите – лечение

За лечение на появили се отскоро мазоли по пръстите на краката можете да използвате мехлем от невен или специални пластири, които можете да закупите от аптеката.
Лечението на стари и сухи мазоли на пръстите е препоръчително да се извърши в козметичен салон.

Ако те са на краката в салоните за красота може да се използва и методът на замразяване с течен азот, след което мазолът се отстранява с лазер.

Дълбоката болка в петите при липса на мазоли и загрубяване в повечето случаи е признак на образували се остеофити – костни шипове. В такива случаи се препоръчва да се направи рентгенография и на 2-те пети.

Лечение на мазоли в домашни условия

Народните методи за лечението на тези повърхностни кожни образувания са ефективни в началните стадии. Можете да опитате следните рецепти на народната медицина:

• Бани със сапун и сода за хляб – налейте в леген 1 литър топла вода, разтворете в нея 1 чаена лъжичка сода. Добре насапунисайте краката си и ги потопете в легена за около 15-20 минути. След това изтъркайте загрубелите участъци от кожата с пемза. Достатъчни са ви 8-10 такива вани за краката, за да се избавите напълно от мазолите.

• Чесън и оцет срещу мазоли – вземете 3 скилидки чесън, залейте ги с 3 чаши винен оцет и оставете получената смес за около 2 седмици. След това направете компрес от чесновия оцет, сложете го на болното място и го оставете за 1 нощ.

• Прополис срещу мазоли – сложете малко от пчелния продукт върху загрубялата кожа и го прикрепете с лепенка. След няколко дни мазолът би трябвало да изчезне.
Следва да се има предвид, че за лечението на мокри мазоли не е препоръчително използването на обикновени лепенки.

Под такъв пластир се създава парников ефект и така се създават идеални условия за размножаване на бактерии. Ако мокрият мазол се спука, е най-добре да започнете да слагате суха превръзка върху него като преди това го мажете с някакъв антибактериален разтвор.

Неправилното лечение на мокри мазоли често води до образуването на дебел слой мъртви кожи клетки, които вече причиняват повече проблеми и неудобства. Този слой загрубяла кожа се нарича сух мазол, той често се образува в основата на големия пръст на крака, от външната страна на кутрето и на петите.

За разлика от мокрия мазол, сухият навлиза в по-дълбоките слоеве на кожата и неговото лечение е доста по-сложно.

Образувалите се по-скоро мазоли се отстраняват по-лесно. За начало те трябва да се размекнат във вода с добавяне на сода и сапун, а след това да се изстържат с пемза.