Коя жена не мечтае да забави естественото стареене на кожата си? Ние търсим нови средства, с които да се грижим за нея, а някои се решават и на пластика, за да бъдат красиви по дълго. А същевременно слънчевите лъчи безпощадно крадат нашата младост, предизвиквайки фотостареене.

Какво представлява фотостареенето на кожата?

Естественото стареене е резултат от хормонални изменения в организма. Естествен и неизбежен процес, колкото и да не ни се иска.

Но често, използвайки съвременните средства за подмладяване на кожата ние дори не се и замисляме, че ускоряваме собственото си стареене с вредните си навици и неправилния начин на живот.

Един от тези навици – да се печем на слънце без мярка, не знаейки как и кога е най-добре да правим слънчеви бани. Ултравиолетовите лъчи увреждат кожата, предизвиквайки фотостареене.

То може да се проявява чрез слънчеви изгаряния и поява на пигментни петна по кожата. А при хронично ултравиолетово въздействие по кожата се появяват новообразувания, изменят се кръвоносните ѝ съдове.

Най-големият орган на човешкото тяло своята загубва еластичност и част от бариерната си функция, цветът му става неестествен.

Важно!

Ако сте алергични към слънцето,тоест имате фотодерматит, тогава няма да успеете безболезнено да направите тен. При това заболяване се препоръчва избягване диретно излагане на слънчеви лъчи.

Как изглежда кожата преди и след фотостареенето?

• Младата и здрава кожа има равномерен тен. След продължителното и без мярка излагане на слънчева светлина нейния цвят става неравномерен, появяват се и пигментни петна.
• Младата и здрава кожа е много еластична и никога не е суха. А когато е вече увредена от ултравиолетовите лъчи, не ѝ достига влажност, става суха, тънка и загубва тонус.
• По младата и здрава кожа няма бръчки, белези или признаци на някакви заболявания. Фотостареенето се съпровожда с появата по нея на различни дефекти.
• Младата и здрава кожа е устойчива към въздействието на неблагоприятните фактори – атмосферни условия, инфекции, заболявания на вътрешните органи.

Фотостареенето прави кожата уязвима.

При естествено стареене с нашата кожа се случва същото, но постепенно, с течение на годините. А при фотостареене кожата става тънка и суха, покрива се с бръчки и пигментни петна много бързо.

Какво се случва при фотостареене?

Прекомерното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху кожата предизвиква нежелано изменение на структурите на епидермиса – външният кожен слой. Нарушават се процесите на ороговяване и обновяване на клетките на епидермиса. Впоследствие започват изменения и в по-дълбоките слоеве на кожата.

В резултат при хората, които обичат да прекаляват с излагането на слънце с цел загар, се появяват огнища на хронично възпаление, а в капилярите възникват застойни явления. Това се отразява неблагоприятно върху кръвния поток в кожата и на дейността на целия организъм като цяло.

Фотостареене на кожата

За да не допуснете преждевременно стареене на кожата под слънчевите лъчи, използвайте специални слънцезащитни средства, подбрани с отчитането на вашия фототип кожа. Също така е важно да знаете колко, как и кога е най-добре да правите слънчеви бани, за да не навредите на здравето си.

„Обратното“ подмладяване на кожата, увредена от слънчевите лъчи, не е обикновен процес. Но съвременните козметични процедури помагат за възвръщането на нормалния цвят на кожата, за нейното дълбоко почистване и овлажняване. Това са средните или дълбоки химически пилинги с плодови киселини, феноли, ретинол и др.