При мъжете с високо артериално налягане, които не се лекуват, съществено се влошава кръвообращението в половия член.

Това се съпътства с по-висок риск от импотентност с влошаване на хипертонията. Изследване, което показва това, е представено на Конгреса на Европейската кардиологична асоциация.

Защо е рисковано за потентността да не се лекува високо кръвно

Известно е, че при хипертония кръвообращението в половия член може да се понижи с 2 пъти в сравнение с показателите при здрави хора. Това се случва, защото болестта прави стените на кръвоносните съдове по-твърди.

Парадоксално, но сексуалната дисфункция е една от възможните причини, поради която може да се откажат да лекуват хипертония.

Проблемът е в това, че определени лекарства – диуретици и бета блокери могат да понижат потентността.

Учените решават да проверят наистина ли лечението на хипертонията действа на мъжката потенция по-добре от неговото отсъствие.

В новото изследване участват 356 мъже, страдащи от нарушена еректилна функция. Те са разделени на 3 групи – с нормално артериално налягане, с леко повишено и с високо.

Почти половината от тях получили лечение с лекарства против повишено артериално налягане.

Как се открива какво е състоянието на кръвообращението в пениса

На всички участници в изследването се провежда доплерово изследване на кръвообращението в половия член. Оказва се, че при мъжете, които не лекуват хипертония, силата на кръвообращението в пениса прогресивно се влошава с увеличаване на артериалното налягане.

Тези, които се лекуват от хипертония, кръвообращението в половия член не зависело от стадия на хипертонията.

Учените смятат, че лечението на високото кръвно спира развитието на структурните изменения в половия член и предотвратява скорошно настъпване на импотентност. Също така установяват, че при нормално кръвно при мъжете без структурни изменения някои лекарства наистина могат да отслабят ерекцията.

За мъжете с хипертония старите лекарства – диуретици и бета блокери не са идеални, те могат да окажат лошо въздействие на кръвообращението.

При мъжете, при които високото кръвно е установено неотдавна, е необходим внимателен подбор на лечението.

Рационална терапия може да минимизира влиянието на потентността и да предотврати структурните изменения в половия член.