Националната информационна система за COVID-19 разкри съвсем леко понижаване на заболеваемостта от COVID-19 през изминалото денонощие, разликата е незначителна – 4 по-малко, но все пак не се отчита продължаващо нарастване.

С 400 повече PCR тестове и лек спад на новите с коронавирус

Спадът е отчетен на фона на още повече направени тестове – близо 1800 или с почти 400 повече от вчера, което показва и намаляване на дела на положителните проби за COVID-19 и съответно увеличаване на отрицателните PCR-и.

Тенденцията при активните случаи е тотално обърната и след като те паднаха до 1000 само за ден, според последните данни от информационната система те се увеличават до почти 1100. Нетното увеличение спрямо вчера е 40.

Потвърдените като излекувани за изминалото денонощие са с повече от 2 пъти по-малко, отколкото са новите заразени.

За съжаление, не се е разминало и без жертви, като за вторник, те са общо 3, от здравно министерство в съобщение, трябва да разкрият допълнителна информация за тях.

Все пак излекуваните се увеличават до над 1600 с потвърдените 36 преборили инфекцията за изминалото денонощие.

При постъпилите в болница разликата е сравнително малко, налице е нарастване, но то е сравнително малко.

Болните в тежко състояние също се задържат на приблизително едни и същи нива, като покачването е леко – до 13, според обявените данни от информационната система.

Спря ли фабриката в Доспат да бълва нови заразени

Основното огнище, което бълваше заразени през изминалото денонощие изглежда сякаш временно е затихнало, тъй като броят на заболелите в област Смолян трябва да е без промяна.

Потвърдените случаи остават 96 в област Смолян. Това може да показва добро справяне с мерките за ограничаване на разпространение на огнището заразата.

По-съществена разлика от 18 заболели се наблюдава традиционно в област София-град, където от 1021 потвърдени се увеличават до 1039.

В Плевенско се отчитат единични 4 случая, което може да се приеме в рамките на нормалното, след в този район на страната бушуваше голямо огнище, а първо там се появиха заразени.

След като епидемията в община Сърница беше почти затихнала, днес област Пазарджик отчита отново по-висока заболеваемост, като системата за COVID-19 дава разлика от 178 на 194 заразени или трябва да са 16 новите случаи на заразяване.

В Пловдивска област също трябва да има един нов заразен, след като заболелите се увеличиха от 99 на 100.

Единствено Варна остава като бастион на заразата с 26 заболели, възможно е след увеличаване на потоците от туристи в края на юни, да се стигне до епидемични взривове, но това е само предположение, което не е задължително да се реализира. 

Детска градина в София - огнище на COVID-19, фалшива тревога

Малко преди полунощ стана ясно, че има вероятност от формиране на ново огнище на COVID-19 в детска градина в столичния район Възраждане, тъй като 3 детски учителки са дали положителни проби от бързи тестове. 

До изследването им се стигна, след като 8 души от персонала на детската градина са пуснали в социалните мрежи снимка, че са били в Сърница през почивните дни и родители са сигнализирали директорката. И така са направени бързи тестове. 

Столичният кмет определи подобно поведение, дори и да е шега, за недопустимо, по време на заседанието на Министерки съвет сутринта, след питане от премиера. 

След като снощи станаха ясни положителните резултати от бързите тестове, днес екипи на столичната РЗИ пристигнаха в детската градина да вземат проби от персонала.

Персоналът, който се е пошегувал, че е посетил Сърница през уикенда, може и да бъде наказан, заради нелепата шега, ако е такава или ако наистина са посетили градчето, което се превърна в едно от огнищата на COVID-19 у нас. 

За щастие, сигналът за COVID-19 се оказа фалшив, сред тестваните няма с положителни проби, всички са отрицателни, затова и детската градина подновява работа от утре.