Пушенето на наргиле се сочи за една от вероятните причини за тежкото протичане на COVID-19, и свързания с него летален изход в Търново, което шокира обществеността през изминалия уикенд.

Защо при пушене на наргиле може да се стигне до тежък COVID-19

Как е станало заразяването при младежа, който е завършил средното си образование си през тази година и от значение ли е това?

19-годишният абитуриент стана най-младата жертва на COVID-19 у нас. До леталния изход се е стигнало, въпреки усилията, положени от специалистите по белодробни заболявания в МОБАЛ Велико Търново.

Директорът на болницата с тревога отправи питане към представителите на медиите как да накара младежите да не се струпват на едно място, да спазват дистанция, и да носят маски и да осъзнаят, че това не е опит за ограничаване на тяхната свобода, а начин да бъдат предотвратени сериозни усложнения.

Кметът на община Велико Търново също е положил огромни усилия, за да направи всичко възможно за спасение на младежа като се е свързал с медици от столичните болници, които имат повече опит с лечението на тежки форми на COVID-19, както и проследяват как различните видове терапия се отразяват на заболелите.

Кръвна плазма с антитела е използвана в терапията

В МОБАЛ Велико Търново са приложили и терапия с кръвна плазма с антитела, но това не е помогнало, младият организъм не е издържал. Възможно е да се касае за прекомерна реакция на имунната система, т.нар. цитокинова буря, която трудно може да бъде овладяна.

Къде обаче се е заразил младежът, отговорът на този въпрос е важен, но не е задължително, тъй като ако свръхразпространител, то останалите, с които е контактувал по всяка вероятност не са били заразени.

19-годишното момче е възпитаник на строителния техникум в Старата столица и дори е приет студент в УАСГ, но не е отбелязал своето завършване със зрелостниците от Американския колеж в Търново, където над 20 абитуриенти се оказаха заразени в края на юни.

Според информацията в медиите хобито на младежа, на който той се е отдал напълно, това е музиката и водел различни музикални забавления в нощно заведение в Търново.

Първите характерни симптоми при младежа се появяват около седмица след края на абитуриентските балове – на 7 юли, като вдига висока температура. Колко точно висока, не се уточнява в публикациите в медиите.

4 дни по-късно, на 11 юли, е направен и PCR тест, резултатът от който е положителен, при поставяне на диагнозата лекуващият лекар не установява придружаващи заболявания.

Наргиле ли е причината за тежката форма на инфекцията

Сред близките на младежа няма заразени, изглежда не е суперразпространител, щом не е инфектирал хората, с които е в постоянен контакт.

Затова и сред основните версии е, че заразяването е станало при пушене на наргиле. Сред пушещите е възможно да е имало заразен, който обаче е бил без симптоми, и може да е изкарал инфекцията, без изобщо да разбере.

Пушенето на фаталното наргиле, според предположенията, е станало точно около абитуриентските балове и след изтичането на инкубационния период, който е средно 5-7 дни, са се появили и обезпокоителните симптоми.

Пушенето на наргиле се сочи като изключително рискове по време на коронавирус епидемия. И опасността не произтича от толкова от това, че димът се дърпа с еднакви накрайници от различни хора, които не е ясно дали не са скрито заразени, а от навлизането му твърде дълбоко в белодробното дърво.

Какво се случва при пушене на наргиле в белите дробове

Ако в дима има вирусни частици, това изключително улеснява проникването им там, където биха достигнали след доста време при заразяване чрез контакт с болен.

Вдишването на един и същ въздух със заразени се определя като рисково, но все пак тялото разполага с механизми и бариери, които спират патогените.

На първа линия са власинките, които покриват носната лигавица, те улавят част от вирусните частици и значително ги забавят по пътя им белите дробове.

При пушене на наргиле освен дим навлизат вода и въздух.

Ако в тази смес се съдържа и слюнка с коронавирус, вирусните частици бързо успяват да преодолеят входните врати на белодробните клетки, което е предпоставка за развитие на най-тежката форма на COVID-19.