След като от здравно министерство обявиха отпадане на задължителните PCR тестове за влизащи от Украйна преди около седмица, сега оттам налагат на пътуващите от България сертификати, че не отделят вируса.

Украйна налага PCR тестове за българи, след като ги отменихме за украинци

Според съобщението на Външно министерство страната ни попада в т.нар. червена зона, в която рискът от заразяване и внасяне на вируса в страната е най-висок.

За пътуващи до Украйна български граждани се предоставя и друга възможност, ако не могат или не желаят да се снабдят със сертификат, издаден въз основа на отрицателен PCR тест не по-късно от 48 часа преди влизане в страната, да представят застрахователна полица и да си осигурят място за своя сметка за изолация за период от 14 дни.

Ако се пътува от държава, която в списъка от т.нар. зелена зона, се изисква единствено предоставяне на застрахователна полица пред граничните власти в Украйна, допълват от външното ни министерство.

Посочени са телефони на посолството на България в Киев при необходимост от съдействие, както и контакти при възникване на бедствени ситуации.

Поглед към данните от Украйна показват също доста тревожна ситуация. Новите заразени надхвърлят 1000, общият им брой достига 72 000.

Общият брой на случаите на летален изход са 1725 или под 3%. В критично състояние са повече, отколкото са у нас – 128. Активните са случаи са над 30 000 или по-малко от 50% от всички установени.

Украйна с по-малко случаи на 1 млн. от България

Направените тестове са малко над 1 млн. или около 24 000 на 1 млн. население. Все пак следва да се спомене, че Украйна е голяма държава с население от близо 44 млн. души.

Общият брой на случаите на 1 млн. души е 1651, а на летален изход са 39. У нас са повече, отколкото в Украйна – 1722, съотношението на жертвите също е по-голямо – 56 на милион.

Може би това обяснява реакцията на властите в Украйна, които са наложили рестрикции срещу български граждани, макар и епидемиологичната обстановка да е доста сходна с тази в нашата страна.

Гърция удължава рестрикциите и въведе нови до 15 август

Очаквано и Гърция удължи изискването за задължителен PCR тест като условие за влизане в страната от пътуващи с цел екскурзия, почивка, летуване, до 15 август.

За южната ни съседка остава изискването сертификатът да е въз основа на тест, който е направен не по-късно от 72 часа преди заминаването.

Гърция продължава задължителното изискване за сертификата, както за румънци, така и за пристигащи от Обединените арабски емирства.

Специален режим е предвиден е предвиден и за работещите в земеделието, посочват от външно министерство. Тези, които напуснат Гърция преди 18 август, няма да бъдат допуснати обратно, преди да бъде отменена мярката.

Гръцките власти въвеждат и задължителното носене на маски на закрити обществени места, като това и се отнася и за църквите. В съобщението е използвано понятието „места за преклонение”.

Маските и предпазните средства няма да са задължителни единствено за заведенията за хранене, както между впрочем е и у нас.

Без маски в Гърция за деца под 3 години и при белодробни заболявания

Предпазните средства за лице също могат и да не се носят от малки деца, под 3-годишна възраст, които напълно естествено няма как да търпят подобно нещо на лицето си.

За хора с хронични заболявания на белите дробове и на дихателната система в Гърция няма да се изисква да носят маски. У нас това изключение го няма.

В съобщението на Външно министерство се посочва, че не се задължени лица с респираторни заболявания да носят предпазни средства, но най-вероятно се касае за непрецизиран превод, и се има предвид хронични болести на дихателната система, при които дишането е затруднено.

В южната ни съседка се въвеждат ограничения и при посещението на дискотеки и нощни барове. Няма да се допускат правостоящи до 9 август.

До 15 август на сватби, кръщенета, както и на погребения, няма да е разрешено да присъстват повече от 100 души.

Минимална социална дистанция ще трябва да се спазва до края на август на плажове, туристически кораби и дори на частни яхти за развлечение.