Учени от Кралския колеж на Лондон  и Кралския колеж по здравеопазване установили ноцебо ефект на статините.

Защо страничните ефекти на статините са толкова силно изразени

Статините са сред популярните и обсъжданите днес препарати. Те са предназначени за понижаване на нивата на холестерол в кръвта. Техният прием с 25% понижава риска от инсулт, инфаркт и смърт от тези заболявания.

Повечето от хората понасят статините нормално, но приблизително 1/5 от заболелите преустановяват приема на препарата заради изразени странични ефекти, сред които мускулни болки, патологична умора или болки в ставите.

В изследването участвали 60 души на възраст от 37 до 79 г. Всички те приемали статини, но преустановили лечението, заради странични ефекти в периода от юни 2016 г. до март 2019 г.

При експеримента на участниците давали 4 флакона със статини, 4 флакона плацебо и 4 празни, като периодът, през който им давали бил 1 г.

Доброволците приемали статини или плацебо в продължение на 8 месеца или не приемали нищо 4 месеца. Те регистрирали на смартфона всички ежедневни странични ефекти, които те изпитвали. От 60 души годишен курс завършили 49 души.

Колко са негативните симптоми от статините всеки месец

Оказва се, че 90% от симптомите, които изпитвали заболелите, присъствали при прием на препарати плацебо.

Сред 60-те участници средната стойност на интензивност на симптомите била 8 на месец, когато не се приемали таблетки, 15,4 – в период на плацебо, и 16,3 – в период на прием на статини.

Общо 24 от доброволците от 49 спешно преустановяват приема на таблетки, заради непоносимите странични ефекти, минимум за месец.

За целия период на изследванията били регистрирани 71 отказа от приема на таблетки. От тях 31 случаи на отказа се прилагат за периода на приема на плацебо, а 40 за периода на приема на статини.

Така учените обясняват, че посочените странични ефекти на статините се предизвикват не от лекарства, а от ефект на прием на таблетки. Тоест реално страничните ефекти от приема на статини са минимални.

Това изследване било персонализирано, така че и самите заболели и сами са могли да се уверят в това.